Ünnepség

2023.05.18. 18:00

Varga Beáta ápoló lett az Év szakdolgozója Békéscsabán - galériával

Egészségügyi Szakdolgozók Tudományos Ülésével egybekötött Ápolók Nemzetközi Napját tartottak csütörtökön Békéscsabán, a Dr. Réthy Pál Tagkórházban.

V. E.

Tárkány-Szűcs Zsuzsanna, Varga Beáta és dr. Becsei László

Fotó: Für Henrik

Dr. Becsei László, a Békés Megyei Központi Kórház főigazgató főorvosa köszöntőjében elsőként az ápolók példaképének, Florence Nightingale-nek életútjára tekintett vissza. Majd kifejtette, az ápolói hivatás szépsége ma már vitathatatlan, és a világ több millió ápolójának tevékenységéért hálásnak kell lennünk. Az egészségügyi ellátás során ugyanis ők azok, akik megértésükkel, türelmükkel és kedvességükkel jelentősen csökkenthetik a betegek félelmét és szorongását, így hozzájárulva a közérzetük, hangulatuk javulásához. Emellett az ápolók szakértelme és hozzáállása nélkül az orvosi tevékenység ma elképzelhetetlen.

Tárkány-Szűcs Zsuzsanna ápolási igazgató helyettes kifejtette, a nemzetközi ápolók napjához kapcsolódva nincs olyan rendezvény vagy ünnepség, ahol ne hangzana el Florence Nightingale, illetve Kossuth Zsuzsanna neve és munkássága. Ők a 19. század első negyedének szülöttjei, és mindketten szívvel-lélekkel végezték az ápolást. Ahhoz hasonlóan, ahogy Florence Nightingale csapata a fronton teljesített szolgálatot, úgy álltak hadrendben az egészségügyi szakdolgozók a koronavírus elleni védekezésben is. Utóbbi okán pedig az elmúlt három évben gyökeresen megváltozott a betegellátás, ami mentálisan és fizikálisan is megterhelő számukra.

A köszöntők után Sipos Emese, a BSZC Szent-Györgyi Albert Technikum és Kollégium tanulója tartott előadást Ápoló leszek címmel, majd az oktatást segítő munkatársakat köszöntötte Tálas Csaba igazgató.

Az ünnepségen díjakat is átadtak, melyek közül az Év kiváló tanulója címet Zsóri Réka kapta meg. Az Év szakdolgozója pedig Varga Beáta ápoló lett. A békéscsabai fül-orr-gégészeti osztály munkatársáról elhangzott, hogy 1988. szeptember 15-e óta dolgozik az említett osztályon. Egykor segédápolóként kezdett, tanulmányait munka mellett végezte, és 1998-ban felnőtt szakápolói képesítést szerzett. Tizenkét évig ápolóként dolgozott, majd az osztályos ambulancia megnyitása után ott folytatta munkáját.

A kitüntetések átadása után a tudományos ülés következett, dr. Taybani Zoltán Jamal PhD osztályvezető főorvos és Tárkány-Szűcs Zsuzsanna elnökletével.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában