XXIV. Nemzetközi Tűzoltó Csillagtúra

2023.05.20. 17:45

Tűzoltók ezrei érkeznek jövőre Gyulára

2024 május 9-től május 12-ig Gyulán rendezik meg a XXIV. Nemzetközi Tűzoltó Csillagtúrát. Az eseményre legalább négyezer tűzoltót, illetve érdeklődőt várnak – jelentették be a szervezők a jövő évi eseménnyel kapcsolatos szombat délelőtti sajtótájékoztatón, a fürdővárosi Park Hotelban.

P. G.

Fotó: Bencsik Ádám

A Nemzetközi Tűzoltó Csillagtúra Szervezőbizottsága ezekben a napokban Gyulán ülésezik, aminek középpontjában a 2024-es rendezvény áll.

Heinz Kernjak, az IFSO, a Nemzetközi Tűzoltó Csillagtúra Szervezet főtitkára a sajtótájékoztatón elmondta, szervezetük 1975 óta létezik és célja, hogy nemzetközi szinten ápolja a tűzoltók barátságát, illetve bajtársiasságát. Mindezt elsősorban Európán belül és találkozók keretében valósítják meg. Külön kiemelte a gyulai tűzoltók és gyulai polgárok munkáját, illetve kedvező hozzáállását. 

Fotó: Bencsik Ádám

Ulrich Nemec, az IFSO elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy a csillagtúrát már harmadik alkalommal rendezik meg Gyulán. 

– Első ízben 1993-ban, másodszor pedig 2009-ben szervezték meg a városban a programot – tette hozzá. Hangsúlyozta, Gyulában egy nagyon kedves, szép és tiszta várost ismertek meg, ahol a helyi lakosok is rendkívül barátságosak. Úgy vélekedett, a jövő évi rendezvénnyel talán a világjárvány végére is pontot tehetnek.

Dr. Görgényi Ernő, Gyula polgármester elmondta, a város számára nagy megtiszteltetés, hogy már harmadik alkalommal szervezi meg náluk csillagtúráját a nagy múltú és jelentőségű tűzoltó szervezet. 

– A programnak nagy jelentősége van a nemzetközi turizmus terén – fogalmazott. A város számára a nemzetközi vendégek által eltöltött vendégéjszakák egyre nagyobb szereppel bírnak. Gyula idegenforgalmában alapvetően a belföldi turizmus a meghatározó, ugyanakkor egyre nagyobb arányban jelennek meg a külföldiek által eltöltött vendégéjszakák is. Az év első négy hónapjában hatvan százalékkal növekedett a külföldi vendégéjszakák száma a megelőző év hasonló időszakához képest. Az adatok alapján egyedülállónak nevezte, hogy háromszor ugyanott, ebben az esetben Gyulán hívják életre a csillagtúrát. 

A szervezők szóltak arról, hogy a résztvevők jelentős része várhatóan már napokkal a program megkezdése előtt megérkezik majd Gyulára, és többségük előreláthatólag azután is marad még a városban. 

Albin Kritzer a legutóbbi, az ausztriai Dorfgastein-ben tartatott csillagtúra tapasztalatairól beszélt, mint az ottani szervező bizottság elnöke.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában