A kóstoló volt a finálé

2023.05.13. 13:40

Tök jó órát tartottak magvas mondanivalóval a kétsopronyi diákoknak

Újabb nagyszerű gazdaságföldrajzi élményekkel gazdagodhattak a kétsopronyi általános iskola hetedik osztályos tanulói, akik Békés vármegye egyik jellemző növényének, a töknek a termesztési kultúráját ismerhették meg a minap. Prekop János tanár szervezte meg a vetítéssel, termékbemutatóval és ételkóstolóval egybekötött órát, melyet a kondorosi Zahorecz Gazdaság tagjai, Zahorecz Istvánné Andrea és Zahorecz Árpád növényorvos tartottak.

Ny. L.

Diákok, előadók és Prekop János tanár a Zahorecz Gazdaság termékeivel

A hagyományos olajos magvak termesztésével, feldolgozásával foglalkozó, és a termékek online-módon és termelői piacokon, fesztiválokon értékesítő gazdaság a termelési folyamatok teljes vertikumát mutatta be a tanulóknak. Zahorecz Istvánné többek között a tökmagnak, a hidegen sajtolt olajnak, a tökmag lisztjének felhasználási lehetőségeit, alkalmazását ecsetelte a gasztronómiában,  a kozmetikumokban és a gyógyászatban.

– A tanítási óra fináléja a különleges ételek kóstolása volt. Natúr, fokhagymás, kapros tökmagkrémeket ízlelhettünk pirítóssal, valamint zöldsalátákát tökmagolajjal, pirított magvakkal. A tökmagos pogácsát is előszeretettel fogyasztották a gyermekek – emelte ki Prekop János. – Ezen termékskálának a bemutatásával két vendégünk a hazai termőföldnek, mint nemzeti kincsnek a fontosságát is hangsúlyozta.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában