Békés vármegye

2023.05.08. 06:30

Tárjuk szét a karunkat és kiabáljunk a támadó varjúra!

Június közepéig számíthatunk a településeken embereket ijesztgető varjú esetekre – hívta fel a figyelmet a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) közleményében. Lakott területen elsősorban a varjúfélék, különösen a dolmányos varjak április végétől induló, és akár június közepéig tartó fiókareptetésekor számíthatunk egyesek számára félelmet keltő madártámadásokra.

Gyemendi Réka

Támadásával komoly sérülést nem tud okozni, de gond lehet a járulékos balesetveszély

Fotó: MW

A szülők ilyenkor a fészket elhagyó, de még ügyetlen és gyakran nem teljesen röpképes, talajra kerülő fiókáikat védelmezik. Ez csak egy rövid ideig tartó, természetes és kiszámítható viselkedés, azonban ijesztőbb és veszélyesebb eseteket okozhatnak a lakosság által otthon, illegálisan felnevelt és szabadon elengedett vagy elszabaduló varjúfélék, elsősorban szintén a vetési varjak fiókái.

Mint írják, Európában alig él olyan madár, mely a támadásával közvetlen sérülést okozhat, problémát elsősorban a járulékos balesetveszély jelenti. Például akkor, amikor a megijedő ember leesik a fáról, elbotlik, esetleg kiszalad az úttestre. Kiemelték, támadó madarak esetében is hasonlóan kell viselkedni, mint kutyatámadás esetén. Fontos, hogy ne fussunk el, forduljunk szembe az állattal, karunkat széttárva mutassuk magunkat sokkal nagyobbnak és félelmetesebbnek, és kiabáljunk rá az állatra. Rámenősebb madarak esetén nyugodtan használjuk védekezésre a kezünk ügyében lévő szatyrot, kézitáskát, könnyű hátizsákot, kabátot, esernyőt, kalapot, és így hátráljunk el. 

Azok, akik bátrak, a rossz helyre tévedt (például egy középület bejáratánál vagy a járda mellett a földön üldögélő) varjúfiókát a látótávolságon belül lévő bokros, fás területre is elvihetik. Azonban készüljünk fel arra, hogy ilyenkor az izgatott madár szülők követni fognak minket. 

Magyarországon leginkább a kis, szürke tollú fiókáival úszó bütyköshattyúpártól kell tartanunk, mert ha csónakkal vagy úszás közben óvatlanul megközelítjük a családot, az öregek a szárnyukkal és a csőrükkel fájdalmasan ütve támadhatnak. Ez a fürdőző gyerekek és a gyengébb fizikumú felnőttek számára is komoly kockázatot jelenthet. Ezért a fiókáit vezetgető hattyúkat vagy a fészküket kerüljük el.

Bővebb részletek: ITT.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában