KIállítás

2023.05.19. 06:35

Nyolc alkotó kapott Magyar Kézműves Remek-díjat és kamarai elismerést Békésben

Kimagaslóan szerepeltek a Békés vármegyei alkotók a Magyar Kézműves Remek pályázaton, melynek eredményeit még áprilisban hirdették ki Egerben, a Kézművesség 1000 éve és jövője a Kárpát-medencében rendezvénysorozathoz kapcsolódva.

N. Sz.

Szőke Péter a Remekek remeke díjat is megkapta idén

Fotó: Bencsik Ádám

Csütörtökön a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara is tartott ünnepséget, sőt a díjazott alkotásokból kiállítást is nyitott, hogy jelképesen közvetítse az országos elismeréseket, bemutassa az alkotókat. A megjelenteket Szikszai Csaba külgazdasági osztályvezető köszöntötte, majd dr. Orosz Tivadar mondott beszédet. A vármegyei kamara elnöke hangsúlyozta, az országos pályázatot húsz éve mindig meghirdetik, a Békés vármegyeiek rendre szép számmal jelentkeznek. Idén kilencvenhárom termék közül negyvennyolc nyert el valamilyen címet, a tizenkét Békés vármegyei pályamunkából nyolc érdemelte ki a Kézműves Remek díjat. Dr. Orosz Tivadar hangsúlyozta, a verseny a hagyományőrzésről, az értékek közvetítéséről is szól, a békéscsabai kiállítás pedig egyúttal termékbemutató is.  

Elsőként a bihari, debreceni és palóc cifraszűrt készítő Szőke Péternek nyújtotta át az elismerő oklevelet, aki a Remekek remeke díjat is megkapta. (Már ötször elnyerte a Kézműves Remek Díjat – a szerk.) Elismerésben részesült Komárné Papp Margit, aki székely felcsíki női viseleteivel nyűgözte le az országos zsűrit, Dávidné Gyarmati Zsuzsanna, aki  kilim szőnyegeivel, és Kocsor Imréné, aki hollandi kosaraival remekelt. Ugyanígy oklevelet kapott Farkasné Kun Anikó, aki gyulai viseleteivel, Lukács Eszter Mária, aki békési szűcshímzéseivel, valamint Barcsay Andrea, aki fazekastermékeivel vívta ki a rangos elismerést. 

Barcsay Andrea, aki huszonöt éve fazekaskodik, először kapta meg a Magyar Kézműves Remek-díjat, aminek nagyon örült. Elmondta, viszonylag kevés pályázati lehetősége van, itt viszont megmutathatta, mit tud. 

– Öt díjazott alkotásom – gyümölcsmosó, lelkes butella, csörögés-, gombócos tál, főzőedény – stílusában és színvilágában is a dél-alföldi régió művészetének jegyeit követi, négy áttört technikával készült. Egytől egyig idei alkotások, volt, amelyiket kifejezetten a pályázatra készítettem. A Dél-alföldi népművészet megjelenítése, újra gondolása szinte mindennapos  mozzanat az életemben – tette hozzá. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában