Békésszentandrás

2023.05.02. 12:45

Ciderekkel kaszáltak a csehországi versenyen

Folyamatosan fejleszt a békésszentandrási Szent András Sörfőzde, tavaly például új termékkel, ciderrel jelentkeztek, amely a napokban egy rangos csehországi versenyen a magyar versenyzők között egyedüliként aranyérmet nyert - közölte a főzde a napokban az MTI-vel. Ugyanezen a nemzetközi sörversenyen ezüstéremmel jutalmazták a főzde valódi almával, fahéjjal és ugandai vaníliával készült sörét, az Almás Rétes pastry ale-t. A versenyen Csehországtól Spanyolországig több mint 200 sörfőzde közel 1200 söre versenyzett 39 kategóriában.

V. E.

Bukovinszky László, a sörfőzde ügyvezető igazgatója vette át a díjakat

Fotó: Beküldött fotó

A cidert a szentesi Teacher's Ciderrel közösen készítették, frissen préselt almából, természetes erjedéssel. A főzde úgy fogalmazott, miközben a sörök területén sikeresen terjesztették el a korábbiaknál magasabb színvonalú termékeket, addig a hazai cider piac híján van az ilyen változásoknak. Éppen ezért a rokon termékek esetén (cider és hopszóda) szeretnének egy magasabb termékminőséget elterjesztő folyamat élére állni.

A Szent András Sörfőzde ismertette, folyamatosak náluk a termékfejlesztések, az év minden szakában szezonális különlegességeket főznek. Emellett önerős fejlesztésként költség- és energiahatékonysági korszerűsítésbe kezdtek. Lecserélték a főzőüstöket, optimalizálták a főzőházi folyamatokat a hatékonyabb maláta- és energiafelhasználás érdekében. Folyamatban van továbbá a gázfelhasználás optimalizálása, a költségcsökkentő tényezők között a bérelt raktárterületek, valamint az alap- és csomagolóanyag-készletszintek csökkentése, de tervezik még egy éven belül a napelemes rendszer kiépítését is.

Fotó: Beküldött fotó

A főzde árbevétele tavaly 799 millió forint volt, ami 124 millióval haladja meg az egy évvel korábbit. Ez ugyan 18 százalékos növekedésnek felel meg, de az értékesített sör mennyisége csak 4 százalékkal nőtt. Az ukrán-orosz háború első évében ugyanis komoly drágulás mutatkozott a csomagolóanyagok (például a palack), valamint a maláták tekintetében. Tehát a tavalyi évet kis nyereséggel zárták, mivel adózás után 11 millió forintjuk maradt, ami lényegesen jobb az előző évi 38 milliós veszteségnél.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában