Erkel Diákünnepek

2023.05.10. 14:54

Kárász Zénó, Kubik Anna, Pásztor Anna és Biga is zsűriz majd az EDÜ-n

Június 1-től június 3-ig huszonkilencedik alkalommal rendezik meg hazánk egyik legnagyobb hagyományokkal rendelkező tehetségkutató fesztiválját, a gyulai Erkel Diákünnepeket. Az egyes kategóriák zsűrijeiben ezúttal neves és ismert személyiségek ülnek majd, esténként pedig a szórakoztató programok részeként fellép Pixa, a Necc Party, Dzsúdló, Nemazalány és Sofi, illetve a ValMar is.

Papp Gábor [email protected]

Dr. Görgényi Ernő, Farkas Mária és Alt Norbert fontosnak tartják, hogy megtartsák az EDÜ értékeit

Fotó: Bencsik Ádám

A tehetségkutatóval kapcsolatos szerdai sajtótájékoztatón Alt Norbert alpolgármester emlékeztetett arra, hogy 2019-ben megújult, alapítványi keretek között szervezték meg EDÜ-t. 

Az Erkel Diákünnepek hagyományainak megőrzése érdekében létrehoztunk egy alapítványt, hogy a két évenkénti EDÜ-nek megfelelő keretet adjunk 

– hangsúlyozta. Idén a koronavírus miatti kényszerű kihagyás után jelentkezik ismét a tehetségkutató. Alt Norbert kérdésünkre elmondta, mintegy félezer résztvevőt várnak a tehetségkutatóra, míg a szórakoztató programokra ennek többszörösét.

Farkas Mária, az Erkel Diákünnepek Alapítvány kuratóriumának elnöke, a szervezőcsapat vezetője elmondta, az első EDÜ-t hatvan évvel ezelőtt rendezték meg, és ha nem szól közbe a koronavírus, akkor idén a harmincadik rendezvényt hívták volna életre.

A részletekről kifejtette, négy fő kategóriát és tizenöt alkategóriát hívtak életre. Az irodalom kategórián belül versmondásban, prózamondásban, irodalmi színpad alkategóriában, önálló irodalmi alkotással és slam poetry-ben mérethetik meg magukat a jelentkezők. A zenén belül szólóénekben, énekkar–kamarakórusban, népdal–hangszeres népzenében, szólóhangszer–kamaraegyüttes és könnyűzenei együttes kategóriában indulhatnak. Táncon belül néptánc és modern tánc kategória lesz, míg a Látvány kategóriában képző- és iparművészet, fotó-, valamint filmalkategóriában adhatnak számot tudásokról a fiatalok. 

 

Mint kiemelte, nagyon fontosnak tartották, hogy neves, országosan ismert személyiségekből, illetve volt EDÜ-sökből, illetve volt erkelesekből álló zsűri értékelje a fiatalokat. 

 

Irodalom zsűrijében Hajnal Gabriella, Kovács Vanda, Kárász Zénó, Császár Angéla, Kubik Anna, Horváth Viktor, Szabó Tibor Benjámin, Farkas Wellmann Éva foglal majd helyet. 

A zene kategória zsűrijét Lajtai Kati, Czeglédi Katalin, Töreky Katalin, Hraschek Katalin, Somogyvári Ákos, Auth Ágnes, Juhász Erika, János Hajnalka, Pojendán Gergő, Tóth László, Kornacker Gyuláné Ossó Lilián, Bokor György, Pásztor Anna, Hevesi Tamás, Heincz Gábor „BIGA” alkotja. A tánc zsűrijében Varga Zoltán, Lévai Péter, Lévai Anita, Petrovits Petra, Lukács Annamária foglal helyet. A Látvány kategóriában Kiss Adél, Áment Gellért, Szelényi Károly, Thaler Tamás, Krasznahorkai Balázs erősíti a zsűrit.

A verseny mellett idén is nagy hangsúlyt kapnak a szórakoztató programok, lesz fáklyás felvonulás, illetve a Göndöcs-kertben felállított színpadon többek között Pixa, a Necc Party, Dzsúdló, Nemazalány és Sofi, illetve a ValMar is fellép.

Dr. Görgényi Ernő, Gyula polgármestere elmondta, a rendezvényt a gyulai önkormányzat támogatja, de annak létrejöttét több együttműködő partnert is segíti. Külön kiemelte a Klebelsberg Központ és a Gyulai Tankerületi Központ szerepét az információk iskolákhoz való eljuttatásában. Felelevenítette az EDÜ-höz fűződő személyes élményeit is.

Mi, akik annak idején kedves élményeket kaptunk az EDÜ-től, azt szeretnénk, hogy a jelenlegi gimnazisták és a következő nemzedékek gimnazistái is hasonló élményekben részesüljenek

 – tette hozzá. – 

Az Erkel Diákünnepek abban különleges, hogy magas színvonalon ötvözi a tehetségkutató versenyek és zenei fesztiválok jellemzőit.

Applikációt is készítettek

Alt Norbert alpolgármester elmondta, a szolgáltatásokat, versenyhelyszíneket, térképeket, eseményeket, időpontokat telefonos applikációba rendezték, ami hamarosan elérhető lesz. Kiemelte, nevezési díj nincs a tehetségkutatóra, az esemény nem profitorientált, amivel szintén igyekeznek az EDÜ évtizedes értékeit megtartani.

Farkas Mária elmondta, jelentkezések érkeztek már egyebek mellett Szegedről, Debrecenből, Nyíregyházáról, Budakesziről, Miskolcról, Tatabányáról, Pécsről, Kiskunhalasról.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában