Rendelet

2023.05.19. 09:42

Felveszik a küzdelmet a gazos területekkel Körösladányban

Önkormányzati rendeletet alkotott a lágyszárú növények elburjánzásának megakadályozásáról közelmúltbeli ülésén a körösladányi képviselő-testület. Az újítással orvosolni szeretnénk azt a problémát, amelyet a gazos, elhanyagolt, ápolatlan telkek jelentenek városszerte. A probléma egyébként számos településen jelentkezik.

Papp Gábor [email protected]

Forrás: Shutterstock.com

Ilyés Lajos jegyző az előterjesztés tárgyalásakor elmondta, az elhanyagolt portákon előforduló gazos területekkel kapcsolatban minden évben eljártak több-kevesebb sikerrel. Amennyiben a magántulajdonú ingatlanon található gyomnövény, parlagfű vagy a fás szárú növények kezelése nem megfelelő, az emberek egészségét vagy más növényeket veszélyeztet, akkor a jegyző magasabb szintű jogszabályok alapján intézkedhet a kérdésben. Ha ez nem áll fenn, akkor magasabb szintű jogszabály nem tartalmaz erre szabályozást, ugyanakkor a törvény szerint a képviselő-testület feladata, hogy rendeletben határozza meg a közösségi együttélés alapvető szabályait, valamint azok elmulasztásának jogi következményeit. Országszerte számos településen a fennálló problémák miatt el is kezdődött egy önkormányzati jogszabályalkotás, és ezt a mintát követik a településen is.

A Körösladányban elfogadott rendelet arra kötelezi a belterületen található ingatlanok tulajdonosait és használóit, hogy a nem virágoskertként vagy dísznövényként gondozott lágyszárú növényzet méretét 30 centiméter alatt tartsák. Ha a tulajdonos vagy használó ezt megszegi, természetes személy esetén százezer, jogi személy és jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet esetén egymillió forintig terjedő közigazgatási bírság szabható ki vele szemben. Gyakorlatilag a rendelet betartását így könnyen ellenőrizhetik.

Ilyés Lajos elmondta, a szabályozás segít felgyorsítani ilyen esetekben az ügyintézést, ugyanakkor akit nem tudnak elérni, vagy nincs behajtható jövedelme, azzal szemben a jövőben is nehéz lesz eljárni.

Szó esett arról, hogy parlagfű ellen elrendelhetnek közérdekű védekezést, ellenben ez egy veszélyes gyakorlat is, hiszen az érintett, akitől nem lehet semmilyen összeget behajtani, vissza is élhet mindezzel. Kardos Károly polgármester kiemelte, ha egyszer ezt a gyakorlatot elkezdik, nagyon nehéz lenne meghúzni a határokat, hogy melyik magánterületeket tegye rendbe az önkormányzat, melyeket ne, illetve, hogy miként térülnének meg a munkák költségei számukra.

Varga István alpolgármester a rendelet, a szabályozás betartásának fontosságára hívta fel a figyelmet.

Holóka Demeter Péter önkormányzati képviselő azt emelte ki, hogy egy településképi szempontból fontos változtatásról van szó, hiszen – fogalmazott – egyetlen elhanyagolt porta vagy terület is képes elcsúfítani egy különben rendben tartott utcát.

Tóth József Endréné, a gazdasági és pénzügyi bizottság elnöke is fontosnak nevezte a rendeletet. Mint mondta, ahol lakik, a kisgyerekeknek ott is több helyen a köves út szélén kell menniük, mert a járda melletti magáningatlanokban nincs levágva a fű, a gaz.


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában