Évforduló

2023.05.20. 15:45

Egyéves a gyulai Almásy-kastélyban látható Úton Erzsébet királynéval című kiállítás

A gyulai Almásy-kastélyban látható Sisi-kiállítás megnyitásának egyéves évfordulója alkalmából szerveztek különleges extra programokat szombaton a látogatóközpontban.

P. G.

Fábián Tamás, a kiállítóhelyeket működtető Erkel Ferenc Nonprofit Kft. kommunikációs vezetője

Fotó: Bencsik Ádám

Fábián Tamás, a kiállítóhelyeket működtető Erkel Ferenc Nonprofit Kft. kommunikációs vezetője szerkesztőségünknek elmondta, az Úton Erzsébet királynéval című tárlat évfordulóján olyan eseményekkel készültek, amelyek még közelebb hozzák a császárnét a látogatókhoz. 

– Sisi bal vállára, bal lapockájára annak idején horgonyt tetováltak, az érdeklődők pedig fölfestethettek magukra valami hasonlót. Ez természetesen nem feltétlenül egyezik meg azzal, ami a császárné vállán szerepelt, hiszen azt senki nem láthatta a császáron és az öltöztetőnőkön kívül – tette hozzá. – Délután három órakor Szilágyi Sándor történész vezetésével sétát rendeztek a belvárosban, a Kossuth térről indulva a kastélyhoz érkeztek meg a látogatók, akik azt az útvonalat járták végig, amelyet a császári pár az 1857-es gyulai látogatása során megtett. Természetesen a túra során felidézték az akkori történéseket is. A programokat gyertyafényes tárlatvezetés egészíti majd ki, ami szombaton este kifejezetten a kastélyban tett uralkodó látogatást követi. Így az útvonal eltér a szokásostól, és kiemelten járja körül az említett uralkodó vizitet. A téli kertnél fotópontot állítanak fel, és dámanyereg kipróbálására is lehetőség nyílik.

A kávézóban olyan ízeket, olyan ízesítésű termékeket kínálnak, amelyek Sisi szája íze szerint készült, ezért kiemelt szerepet kap az ibolya, ami a nagy kedvence volt. A császárhoz köthető az isler, amit egyedi formában, a kiállítás logójában szereplő e betűvel díszítettek. Ibolya ízesítésű bonbon, ibolyaszörp és Sisi tortaszelet is megjelenik a palettán. 

A nap különlegességét adja az a két műtárgy is, amelyek eddig még sosem szerepeltek közönség előtt. A Gödöllői Királyi Kastély nemrég vásárolta meg azokat a portrépárokat, amelyeket nagyvonalúan úgy adott kölcsön erre a napra, hogy azokat még a saját kiállításában sem szerepeltette eddig. A gyulai közönség szó szerint elsőként láthatja azt a két, nagyjából képeslap méretű ábrázolást, amelyek a császári párt ábrázolják.

–  Egy év alatt az időszaki kiállítást közel 20 ezren keresték fel. A tárlatot kísérő nagy mértékű érdeklődésnek köszönhetően a kiállítást szeptember végig meghosszabbították – emelte ki Fábián Tamás.

Ahogyan eddig több alkalommal, a szombatihoz hasonló módon kiegészítő eseményeket, például könyvbemutatót is szerveznek majd.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában