Környezettudatosság

2023.05.04. 15:45

CseppetSem! gyűjtőpontokat alakítottak ki Gyulán

Gyula két közterületi részére, a Törökzugi ABC és a Budrió ABC közelébe telepítettek CseppetSem! Gyűjtőpontot, amibe a használt sütőolajat, illetve használt zsiradékot helyezheti el a lakosság – jelentette be az előbbi helyszínen megtartott csütörtöki sajtótájékoztatón Kónya István alpolgármester, önkormányzati képviselő és Makráné Gombkötő Zita, Gyula Város Egyesített Óvodája intézményvezetője.

P. G.

Makráné Gombkötő Zita igazgató és Kónya István alpolgármester

Fotó: Bencsik Ádám

Kónya István elmondta, akik csatlakoznak a kezdeményezéshez és élnek a lehetőséggel, kilogrammonként 25 forinttal támogatják az érintett óvodákat, a Törökzugi ABC-nél elhelyezett gyűjtőpont a Törökzugi, a Budriónál elérhető gyűjtőpont a Béke sugárúti óvodát segíti.

Kónya István nyomatékosította, a gyűjtőpont nem szelektív hulladékgyűjtő sziget, oda kizárólag használt sütőolajat és használt zsiradékot, lejárt szavatosságú vajat, illetve margarint lehet elhelyezni, sem papírt, sem üveget, sem más jellegű hulladékot nem. Ha ez mégis megtörténik, a szolgáltató el fogja szállítani a gyűjtőpontot. A törökzugi helyszínen korábban volt szelektív gyűjtősziget, de meg kellett szüntetni, mert nem megfelelőn használták.

Fotó: Bencsik Ádám

Az akcióhoz országosan már több mint 1250 település csatlakozott, amelyeken már 2700 gyűjtőedény található.

Makráné Gombkötő Zita kiemelte, bíznak abban, hogy a gyermekeken keresztül a szülőket is be tudják vonni a környezettudatos gondolkodás erősítésébe, és hangsúlyozni tudják annak fontosságát.

– Ennek egyik első lényeges lépése a használt sütőolaj megfelelő edényzetbe gyűjtése, hiszen egyetlen csepp sütőolaj képes ezer liter élővizet megszennyezni – fogalmazott.

Az intézményvezető szólt arról, hogy négy tagintézményükön belül, az Ewoldt Eliz Óvodában, a Bajcsy-Zsilinszky úti Óvoda, a Gyulavári és Máriafalvai óvodákban is vannak hasonló gyűjtőedények, ahová bárki beviheti a használt sütőolajat. 

– Aki ezt teszi, nem csak környezettudatosan gondolkodik, hanem az óvodákat is támogatja – fogalmazott.

Kónya István példaként említette a mintegy 2400 lelket számláló Kimaros települést, ahol a helyi óvoda már 125 ezer forintot gyűjtött össze ilyen módon.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában