Szakma Sztár Fesztivál

2023.05.24. 19:56

A szakmák sztárjait jutalmazta a kamara Békéscsabán - galériával

Tizenegy diák jutott be Békés vármegyéből a szakmai versenyek döntőibe, amelyet a napokban rendeztek Budapesten, a Szakma Sztár Fesztivál keretében. A rendkívül eredményesen szereplő tanulókat és felkészítőiket szerdán köszöntötték Békéscsabán, a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Penza lakótelepi székházában.

Licska Balázs, [email protected]

Gyöngyösi Emerita, Petrus Rózsa, Szabó Dániel, Botos Zoltán, Hegedűs Martina, Sárik Dániel, Zsilinszki Zsolt, Gera Gara Attila, Csík Boglárka és Juhász Emília kimagasló teljesítményt nyújtott a Szakma Sztár Fesztiválon.

Fotó: Für Henrik

Mészárosné Szabó Anna, a kamara osztályvezetője elmondta: a Szakma Kiváló Tanulója Verseny a hároméves képzést végző középiskolásoknak, az Országos Szakmai Tanulmányi Verseny pedig az érettségit is adó, ötéves technikum végzőseinek szól. A szakmai megmérettetésekkel az a cél, hogy a gyakorlatigényes szakmák reflektorfénybe kerülhessenek.

A viadalokra Békés vármegyéből több mint félezer diák jelentkezett 39 szakmában, akik közül a középdöntőbe harmincnál is többen kerültek be. Innen pedig a fővárosban, a Szakma Sztár Fesztivál keretében rendezett döntőbe tizenegyen jutottak tovább – négy Békés vármegyei szakképző intézményt képviselve –, és közülük tízen dobogós helyen zártak. Hangsúlyozta, hogy a kamara büszke a gyermekekre, megköszönte a felkészítésüket egyrészt a középiskoláknak, másrészt pedig a duális képzőhelyeknek, akik szintén a tanulók mellé álltak.

A Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, dr. Orosz Tivadar kiemelte, hogy a fináléban 72 szakmában 193-an mérték össze tudásukat, tehetségüket, közülük tizenegyen érkeztek Békés vármegyéből, ami arányaiban kiemelkedő teljesítményt jelent.

Úgy véli, hogy a versennyel példát mutatnak a jövő szakembereinek, és megemlítette, hogy a Szakma Sztár Fesztiválra a kamara a térségből 400 diákot, hetedik és nyolcadikos osztályos fiatalt vitt el. Szerinte a rendezvény egy remek pályaorientációs alkalom is volt, hiszen a tanulók megismerkedhettek a szakmákkal, jövőképpel találkozhattak. Kiemelte: a folyamatosan átalakuló szakképzés rugalmas, van lehetőség a továbbtanulásra, így a későbbiekben akár felsőfokú végzettséget is szerezhetnek a diákok. Beszélt arról, hogy egyre több fiatal dönt a szakképzés mellett, azonban akad továbbra is tennivaló ezen a téren. Folyamatosan jelennek meg az újabb és újabb szakmák, illetve a meglévőknél szintén változik a technológia, a lehetőségek tárháza.

A döntőben első helyezést ért el Hegedűs Martina divatszabó (BSZC Kós Károly Technikum és Szakképző Iskola), Gera Gara Attila kiadványszerkesztő technikus (BSZC Szent-Györgyi Albert Technikum és Kollégium) és Sárik Dániel nyomdaipari technikus (BSZC Szent-Györgyi Albert Technikum és Kollégium). 

Másodikként végzett a megmérettetésen Botos Zoltán hegesztő (Gál Ferenc Egyetem Technikum, Szakképző Iskola, Gimnázium és Kollégium), Gyöngyösi Emerita fodrász (BSZC Kós), Csík Boglárka kiadványszerkesztő technikus (BSZC Szent-Györgyi) és Zsilinszki Zsolt nyomdaipari technikus (BSZC Szent-Györgyi). Harmadikként zárt Petrus Rózsa fodrász (BSZC Kós), Hoffmann Máté karosszérialakatos (BSZC Trefort Ágoston Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium) és Juhász Emília nyomdaipari technikus (BSZC Szent-Györgyi). Ötödik helyezést ért el Szabó Dániel fodrász (BSZC Kós).

A győztesek maradnak a kaptafánál

A divatszabó Hegedűs Martina nagymamája példáját követve döntött a szakma mellett, illetve az is szerepet játszott az elhatározásában, hogy kreatívnak érzi magát. Úgy véli, jól megszervezték az országos döntőt, tetszettek neki a kiállítások is. A verseny során egy táskát és egy ökoszatyrot varrt, majd egy olyan bonyolult nadrágot, amilyen modellel addig nem találkozott. Hihetetlen érzés volt számára, hogy megnyerte a viadalt. Szeretne pár éven belül magánvállalkozást indítani.

A nyomdaipari technikus Sárik Dániel elmondta, változatos feladatokat kaptak, amelyek a szakma teljes vertikumát lefedték, találkozott hagyományos és digitális nyomtatással is. Amikor a szakma mellett döntött, a kíváncsiság vezérelte, meglelte benne a gépészeti és az informatikai vonalat is. Vélhetően marad a területen, gépészmérnöknek tanulna tovább.

A kiadványszerkesztő technikus Gera Gara Attila hozzátette, hogy az elméleti forduló után a második körben egy egész évre szóló falinaptárat készített, majd a döntőn egy teás dobozt kellett megterveznie. A szakmában a tervezési rész fogta meg, ugyanis abban kiélheti a kreativitását. Azt követően, hogy első lett, kézenfekvő, hogy marad is ezen a területen.

A versenyeket a Kulturális és Innovációs Minisztérium támogatásával valósította meg az iparkamara.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában