Nemzetközi kupák

2023.04.15. 19:05

Vastaps köszöntötte a kutyákat a gyulai agility versenyen – galériával

Remek hangulatban, színvonalas versenyekkel kezdődött el szombaton XXVII. Medivid Agility Kupa és XVIII. ParAgility Kupa Gyulán, a Prohászka Zsolt Városi Tornacsarnokban. A Gyulai Kutyás Agility Szabadidősport Klub nagy hagyományokkal rendelkező kétnapos programján közel százharminc kutya-gazda páros áll rajthoz.

Papp Gábor, [email protected]

Fotók: Kiss Zoltán

A rendezvény szombati napjának délutánján látogattunk ki a versenyre, amire szinte teljesen megtelt a fürdővárosi sportcsarnok nézőtere, alig-alig lehetett ülőhelyet találni. Természetesen maguk a versenyzők is megnézték egymás produkcióit, de nagyon sok néző, rengeteg család, gyermekes szülő, illetve unokáival érkező nagyszülő biztatta a résztvevőket. 

Több remek, sőt, hibátlan futamot is láttunk, ugyanakkor a közönség talán éppen akkor buzdította legjobban a kutya-gazda párosokat, amikor nem biztos, hogy minden a legolajozottabban ment. A sportszerű, családias légkörben ezúttal is gyakran csattant fel vastaps. 

Az agility szó egyébként azt jelenti, hogy ügyes, rámenős, a sport pedig több szempontból emlékeztet egy lovas ügyességi versenyhez. Annak idején egy angol katonatiszt találta ki, hogy kutyáknak is kellene akadálypályát készíteni, és annak segítségével számukra is versenyeket rendezni. A pálya különböző akadályokból áll, van benne kúszó-, gerenda-, palló- és szlalomrész is.

Megnyitó beszédében dr. Görgényi Ernő polgármester elmondta, hogy a Gyulai Kutyás Agility Szabadidősport Klub tagjai évről évre, soha nem szűnő elszántsággal és energiával szervezik meg a versenyt. Hangsúlyozta, a kutyás agility versenyzők jó példát mutatnak felelős kutyatartási kultúrából, nemcsak tartják a kutyát, de nevelik és szeretik is az állataikat. 

Alt Sándor, a Gyulai Kutyás Agility Szabadidősport Klub elnöke elmondta, a kétnapos versengésen 127 kutya-gazda páros vesz részt, érkeztek versenyzők Romániából és Ausztriából is, Magyarországon belülről pedig például Győrből, Pécsről, Debrecenből, Székesfehérvárról, Nyíregyházáról és Budapestről is. A versenyt a kutyák mérete szerint négy kategóriában, maxi, midi, midi+, mini osztályokban rendezik meg. 

Teljesítmény szerint pedig Agility 1, Agility 2, Agility 3 osztály, illetve az esélyegyenlőség jegyében ParAgility-kategóriában mérethették, mérethetik meg magukat az indulók.

Alt Sándor kérdésünkre elárulta, hogy nagyon sokan visszatérő vendégként érkeztek Gyulára, például az osztrák csapat versenyzői, a székesfehérváriak és a veresegyháziak. Van olyan versenyző, aki az első Medivid Kupán is ott volt Gyulán. Ugyanakkor nagyon sok új arc is megmérette magát a fürdővárosi kupán. A bírói feladatokat Roger van de Laarschot (Hollandia) és Wéber Krisztina (Magyarország) látta el.

Nagybetűs csapat szervezi a kupát

Az eseményen a klub nevében Vigyikán György elnökségi tag köszöntötte a megjelenteket. Érdekességként elmondta, hogy 1994-ben, az első Medivid Kupa évében hét esztendő után állt újra össze az Omega, megalakult a német Rammstein együttes, illetve megjelent Hevesi Tamás Ezt egy életen át kell játszani című albuma.

A rendezvény fennmaradásával kapcsolatban a nagybetűs csapat meglétét emelte ki, amelyben mindenki a közösségi érdekeket helyezi előtérbe és senki nem enged a minőségből, a kitartásból, a klub vezetői pedig elkötelezettek. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában