Összbírói értekezlet

2023.04.13. 14:05

Több mint harmincháromezer ügyben született ítélet tavaly Békésben

Valamennyi ügyszakot tekintve tavaly összesen 33 ezer 275 ügy érkezett a Békés vármegyei bíróságokra – hangzott el a csütörtöki gyulai összbírói értekezlet előtti sajtótájékoztatón.

P. G.

Dr Senyei György és dr Bagdi Árpád Gyula

Fotó: Bencsik Ádám

A bíróságokon ugyanakkor ennél több, szám szerint 33 ezer 505 ügy fejeződött be, ezáltal az év végén folyamatban maradt bírósági ügyek száma csökkent a megelőző évhez képest – jelentette be a Gyulai Törvényszéken tartott csütörtöki összbírói értekezlet előtti sajtótájékoztatón dr. Senyei György, az Országos Bírósági Hivatal elnöke és dr. Bagdi Árpád Gyula, a Gyulai Törvényszék elnöke.

Dr. Senyei György elmondta, a magyarországi bírák 2,8 százaléka teljesít szolgálatot a Gyulai Törvényszéken és az összes ügy 2,9 százaléka érkezik a Gyulai Törvényszék illetékességi területére, a vármegyébe. Kiemelte, hogy Békésben Gyula mellett hat másik városban is működik járásbíróság, amely komoly szervezési munkát igényel. 

Az OHB elnöke hangsúlyozta, a Gyulai Törvényszéken évtizedek óta színvonalas ítélkezési munka folyik. Ennek kapcsán szólt arról, hogy a folyamatban lévő ügyek száma 2020 óta folyamatosan csökken, 2022-ben például 6,1 százalékkal mérséklődött 2021-hez képest. 

Mint mondta, a két éven túl folyamatban lévő ügyek aránya az összes ügy 1,3 százaléka, ami jóval kedvezőbb, mint az országos átlag. 2022 végén a Gyulai Törvényszéken volt folyamatban a legkevesebb két éven túli peres ügy. 

Dr. Bagdi Árpád Gyula kiemelte, a tavaly december 31-i adatok alapján huszonegy olyan ügy volt Békés megyében, amely két évnél régebbi múltra tekintett vissza. Nyomatékosította, a bíróságokon az időszerűség, a gyorsaság mellett a megalapozottság ugyancsak lényeges szempontnak számít. A megalapozottság azt mutatja meg, hogy az elsőfokú bíróság döntésével szemben milyen arányban jelentenek be fellebbezést, és az ennek alapján lefolytatott másodfokú eljárásban milyen határozat születik. Járásbírósági szinten a büntető ügyszakban 2022-ben az ügyek 69,1 százaléka már elsőfokon jogerőre emelkedett, és ez az arány meghaladta az előző évi 65 százalékos mértéket. A civilisztika ügyszakban ugyanez az arány a 2021-es 94,6 százalékhoz képest 2022-ben tovább javult 95,3 százalékra. A helybenhagyó másodfokú határozatok aránya ugyancsak emelkedett.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában