Scholtz Endre

2023.04.08. 10:28

Lélekemelő a csabai festőművész számára a húsvét

Scholtz Endre számára ez az ünnep a természet megújulást is magában hordozza, mint mondja, ilyenkor már mások a színek, a fények, és szeret ezekkel játszani alkotásaiban.

Ny. L.

Gyerekként rendszeresen járt locsolkodni. Fotó: Gál Csaba

Scholtz Endre békéscsabai festőművész elmondta, gyermekként rendszeresen anyai nagyapjáéknál – aki szabómester volt – Medgyesegyházán töltötte a húsvétot.

– Jártunk locsolkodni, mindig új verset kellett tanulnom. Azt mondták, ha a korábbit mondom újra, kevesebb locsolópénzt kapok – mesélte. – Az ösztönzőrendszer bevált, bár be kell vallanom, több verset már elfelejtettem.

A tanár-festőművész jóval később fiával, Kristóffal – aki jelenleg krisztusi korban van, hiszen 33 esztendős – locsolkodott Csabán, mára azonban már főként a gasztronómiai élmények jelentik számára a húsvétot.

– Ez az ünnep a természet megújulást is magában hordozza, mások a színek, a fények, és én szeretek ezekkel játszani alkotásaimban, de úgy, hogy ezzel harmóniát is teremtsek, simogassam, gyógyítsam a lelket. Maga a húsvét is egy lélekemelő ünnep, az előtte lévő virágvasárnap pedig azért emlékezetes örökké számomra, mert 1991-ben akkor nyílt meg az első nemzetközi kiállításom Párizsban.

A Scholtz Endrével korábban készült Podcast beszélgetésünket ITT hallgathatja meg.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában