Békéscsaba

2023.04.13. 12:20

Ilyet is ritkán látni: felmatricázták a kondiparkot, hogy az autizmussal élők is tudják használni

A megfelelő mozdulatsort megjelenítő infografikákat ragasztanak fel öntapadós matricák segítségével három kondiparkban Békéscsabán, ezzel autizmus szempontból akadálymentesítik az edzésre alkalmas eszközöket. Az első öntapadós matricák csütörtökön kerültek fel az Árpád fejedelem téri létesítmény elemeire, de ilyeneket helyeznek ki a CsabaParkban a Berzsenyi utcai, valamint a Madách utcai kondiparknál is a következő napokban.

Licska Balázs [email protected]

Az Árpád fejedelem téri kondiparkban ragasztotta fel az első matricákat dr. Szigeti Béla, Szántó Tamás és Szarvas Péter

Fotó: L. B.

Ismereteik szerint a békéscsabai az első alkalom, hogy autizmus szempontból akadálymentesítenek kondiparkokat – mondta Szántó Tamás, az Aut-Pont Autista Gyermekekért és Fiatalokért Alapítvány kuratóriumi elnöke.

A cél az, hogy az autizmussal élők első ránézésre olyan információkhoz jussanak, amelyek mentén biztonságosan és eredményesen lesznek képesek használni az eszközöket. Bár egy táblán ki is van írva, hogy miként kell, illetve ajánlott használni a létesítmény egyes elemeit, igazolt, hogy az autizmussal élők számára az elhangzó és írott információk kismértékben nyújtanak támogatást, kevés információtartalommal bírnak.

Ugyanis általában több eszköz van egy kondiparkban, többen is edzenek a területen, zavaróak lehetnek az autizmussal élők számára a fény- és zajviszonyok is, így mire oda jutnak, hogy használnák is az eszközt, kérdés, hogy eszükbe jut-e, hogyan kell. Kihívást jelent számukra, hogy az adott helyben és időben érkező rengeteg információ közül kiválasszák azt, amelyik az esetükben az eredményes tevékenységhez szükséges.

Szántó Tamás
Fotós: Bencsik Ádám

Szántó Tamás hozzátette, hogy az Aut-Pont alapítvány épületénél is van egy kondipark egy pár évvel ezelőtti sikeres projektnek köszönhetően. Akkor a cél az volt, hogy a fiatalok jártasságot szerezzenek az eszközök biztonságos, eredményes használatában. Azóta más kondiparkokat is meglátogattak, az ismerős eszközöket az ismert mozdulatsorral igénybe is tudták venni. 

Szarvas Péter polgármester is megerősítette, hogy az Aut-Pont alapítványnál van a közterületeken lévőkhöz hasonló kondipark, amit rendszeresen használnak az ellátott fiatalok. Innen jött az igény, hogy a városban lévő létesítményeket is igénybe vennék az autizmussal élők. A biztonságos használathoz azonban meg kell adni nekik a segítséget. Ezért helyeznek ki öntapadós matricák révén a megfelelő mozdulatsort megjelenítő infografikákat a berendezésekre.

A városvezető hozzátette: Békéscsabán is egyre többen élnek autizmussal, és ők is szeretnének hozzáférni azokhoz a szolgáltatásokhoz, mint az átlagosak. Ebben meg kell adni nekik a kellő segítséget, és az önkormányzat is támogatást nyújt ebben a tekintetben. Emlékeztetett, hogy nemrég volt az autizmus világnapja, annak apropóján kékben ragyogott a Csabagyöngye Kulturális Központ, ahol egy közösségi rendezvényt ugyancsak szerveztek közös gitározással, énekléssel.

– Vannak arra kedvező példák, hogy az autizmussal élők, ha fel vannak matricázva az eszközök, akkor biztonsággal és eredményesen képesek használni a kondiparkok berendezéseit – mondta dr. Szigeti Béla önkormányzati képviselő, az ifjúsági és sportbizottság elnöke. Hozzátette: a három kondiparkban az infografikák kihelyezése összesen 270 ezer forintba került, azaz minimális ráfordítással is óriási segítséget tudnak nyújtani az autizmussal élőknek. Kiemelte az ehhez szükséges találékonyságot és a kezdeményező készséget.

Minimális összeg, óriási eredmény

Szántó Tamás, az Aut-Pont alapítvány kuratóriumi elnöke kifejtette, miszerint egy-egy kondipark felmatricázása 90 ezer forintot tesz ki, és ő is aláhúzta, hogy ez csekély összeg ahhoz képest, hogy egy-egy létesítmény esetében a beruházási költség több millió forintra rúg. Úgy véli, hogy ahogy a látás- vagy hallássérülteket is segítik abban, hogy megfelelő információkhoz jussanak, amikor bizonyos szolgáltatásokat igénybe vesznek, ezt meg lehet tenni az autizmussal élők esetében is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában