Magyar Falu Program

2023.04.21. 15:00

Felavatták az önkéntes házat Kétsopronyban - galériával

A kétsopronyi nagycsaládosok közösségi házát avatták fel pénteken, majd új lengő-, lapülőkés és fészekhintákat, mókuskereket, libikókát, rugós lovacskát adtak át a kétsopronyi nagy játszótéren. Az önkéntes ház átadásán jelentette be Gyopáros Alpár, a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos, hogy a kormány az idei év második felében ismét meghirdeti a Falusi Civil Alap pályázatokat.

Nyemcsok László [email protected]

A kétsopronyi önkéntes ház avatásán dr. Takács Árpád, Békés vármegye főispánja, Gyopáros Alpár, Péterné Novák Krisztina, Völgyi Sándor, Herczeg Tamás és Szász Istvánné, Kétsoprony alpolgármestere

Fotó: Lehoczky Péter

Völgyi Sándor, a község polgármestere a közösségi ház avatási ünnepségén elmondta, a település a Magyar Falu Programban már összesen csaknem 101 millió forintot nyert. Ennek révén olyan elképzeléseket valósítottak meg, melyek a közösség hasznára vannak. Ilyen a Nagycsaládosok Kétsopronyi Egyesülete közösségi, vagy ahogyan sokan hívják, önkéntes házának folyamatos korszerűsítése. A létesítményben többek között nagymamatábort, mikulásváró ünnepséget és családi napot is tartanak a rendszeres összejövetelek mellett.

Péterné Novák Krisztina, a Nagycsaládosok Kétsopronyi Egyesületének elnöke kiemelte, állami és önkormányzati támogatásból vették meg évekkel ezelőtt az ingatlant. 2020-ban csaknem kétmillió forintot nyertek a Magyar Falu Programban az épület nyílászáróinak cseréjére, valamint a konyha mennyezetének építésére. 2021-ben ismét sikeresen pályáztak, és 1,5 millió forintból a melléképület új tetőszerkezete készült el. A tavalyi Magyar Falu Program-pályázatuk ismét sikeres lett, és a kétmillió forintból a főépület tetőfelújítása zajlik, jelenleg 95 százalékos készültségben van.

– Ezek az összegek csak az alapanyagok árát foglalják magukban – hangsúlyozta Péterné Novák Krisztina. – Hetvennégy önkéntes összesen 6300 órát dolgozott, és a mesterek sem kértek munkadíjat.

Herczeg Tamás országgyűlési képviselő kiemelte, Kétsoprony nemcsak vendégszerető, hanem vendégmarasztaló település is. Aki ide költözik, nem akar elmenni innen, eladó ingatlant nem is igen talál az ember. Mindez a falusi CSOK-nak és a Magyar Falu programnak is köszönhető. Folyamatosan fejlődik a település, amely idáig már 23 különböző projektre kapott támogatást a Magyar Falu Programban. A képviselő hozzátette, példaértékű, ahogyan az önkéntes házat helyrehozták, korszerűsítették, látszik, hogy a kétsopronyiaknak fontos a település, ahol élnek.

Gyopáros Alpár kitért arra, a kormány 2018-ban hirdette meg a Magyar Falu Programot. Csak a civil szervezetek pályázatainál hatezer nyertes van idáig, 20 milliárd forint értékben.

– A falusi közösségek életének meghatározói, motorjai a civil szerveződések – ecsetelte a kormánybiztos. – Ezek a szervezetek döntő többségükben valamilyen tematikus feladatot látnak el. A teljesség igénye nélkül említhetem a polgárőr- és az önkéntes tűzoltó- és a sportegyesületeket, a nyugdíjasklubokat.

Gyopáros Alpár, az önkéntes ház átadásán jelentette be, hogy az idei év második felében a kormány ismét meghirdeti a Falusi Civil Programot. A bejelentés után Péterné Novák Krisztina már jelezte, van még egy fejlesztési „etapjuk”, tehát várják a pályázati kiírást.

A gyermekek birtokba vették a megújult játszóteret

Az önkéntes ház átadását követően Herczeg Tamás és Völgyi Sándor felavatta a több új elemmel bővült játszóteret is. A kétsopronyi önkormányzat tavaly februárban nyújtott be pályázatot a Magyar Falu Program keretein belül a település központjában lévő játszótér fejlesztésére. A felújítás célja a meglévő játékokhoz kapcsolódó új kehelyalapok készítése, majd a játékok rögzítése volt. Az önkormányzat közel hárommillió forintot nyert erre.

– Idén márciusban ugyanakkor méltányossági kérelmet nyújtottunk be a Miniszterelnökség részére, mert a támogatói döntést követően, sajnos, azt a megállapítást kellett tennünk, hogy a megnövekedett költségek miatt a korábbi elképzeléshez nem elegendő a rendelkezésre álló forrás – hangsúlyozta Völgyi Sándor. – Az önkormányzat a lehetőségek mérlegelése után arra döntésre jutott, hogy a meglévő játékok felújítása helyett új, modern játékokat szeretne beszerezni. A méltányossági kérelmünk pozitív elbírálását követően ez is meg is történhetett, és a gyermekek örömmel vették birtokba az új játékelemeket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában