Orosháza

2023.04.05. 19:58

Illemtan: élménydús országos versenyen remekeltek a lányok

A nagy magyar faluból érkező csapatként mutatkoztak be az orosházi diáklányok az országos illemtani verseny döntőjén szerdán, ahol teljesítményükkel az előkelő harmadik helyezést érték el. Boldogok felkészítőjükkel együtt, Győrből, hazafelé tartva mesélték hírportálunknak sikerélményeiket.

Csete Ilona [email protected]

Az orosházi diáklányok és felkészítőjük a győri eredményhirdetésen

Győrben rendezték meg a napokban a Dr. Sille István Országos Középiskolai Illemtani csaptaversenyt, erre nevezett a Gyulai SzC Kossuth Lajos Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium 3 fős gárdája. Darvasi Lotte, Darvasi Diána, Megyesi Tímea 12. évfolyamos tanulók, már korábban is jelentkeztek erre a megmérettetésre, a siker, az országos dobogós helyezés mára beérett.

A verseny első fordulóját interneten hirdették meg, 148 jelentkező csapatból be is kerültek a fiatalok az első tízbe, így jutottak el a győri döntőbe, amit nagyon komoly felkészülés előzött meg. Erről már tanáruk, Jakóné Varga Erika mesélt.

A terítés szabályaival is tisztában voltak a versenyzők

– Nem volt sok idejük a diákoknak, példás, ahogy tanultak, ahogy elfogadták a sok segítséget, amit beépítettek a már korábban megszerzett ismeretanyagba. Kaptak a döntőre házi feladatot: ki kellett választaniuk egy korszakot, annak a stílusában kellett a győri bemutatkozást felépíteni. Orosházának volt egy nagy korszaka, amikor a nagy magyar faluként emlegették. Erre alapozták a felkészülésüket, a megjelenésüket. Szereztünk korhű ruhákat is – sorolta tanáruk, aki azt is elárulta, milyen nagy tetszést aratott, amikor a zsűrinek átadták az orosházi értéktárból jól ismert csíramálét és orosházi banán kalácsot.

Ahogy a felkészülést, úgy a győri utazásukat is támogatta az iskolájuk, a vendéglátószakon tanulók pedig ellátták őket finom falatokkal.

Szerdán zajlott a verseny, a bemutatkozás után 10 feladatot oldottak meg. Illemlánc, nyakkendőcsomó kötése, terítési hibák felismerése, javítása, szituációs játék, virágcsokrok alkalomhoz illő rendelése, illemtani szabályok, hungarikumok felismerése... Nagyon sokszínű, élménydús volt a megoldandó feladatsor, a lányok remekül teljesítettek, így az előkelő harmadik helyet szerezték meg az országos versenyen. Jakóné Varga Erika, a lányok felkészítője pedig munkájáért elismerő oklevelet vett át a szervezőktől, a Győri SZC Pálffy Miklós Kereskedelmi és Logisztikai Technikum képviselőitől.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában