Kihívás

2023.03.18. 15:01

Örömíjász versenyt rendezett a Kerecsényi László egyesület Gyulán – videóval

KLÍE-Kihívás néven rendezett tavaszi szabadidős örömíjász versenyt a Kerecsényi László Íjász- és Szabadidős Sportegyesület szombaton, a gyulai Woodland Központban. A megmérettetésen több mint száznegyvenen vettek részt.

Papp Gábor [email protected]

Fotók: Für Henrik

A kihívásra az ország számos tájáról, sőt még a határon túli területekről, a partiumi Nagyszalontáról és Nagyváradról is érkeztek versenyzők – nyilatkozta lapunknak Lovász Tamás. A Kerecsényi László Íjász és Szabadidős Sportegyesület elnöke elmondta, összesen száznegyvenhárman álltak rajthoz a megmérettetésen, amelynek állomásait a Woodland központ különböző helyein állították fel.

– A versengés egy igazi örömíjász verseny volt, amelynek speciális jellegét az adta, hogy a négy fő íjász szakág kihívását egyetlen pályába, egyetlen megmérettetésbe, egyetlen 24 lőállásos versenybe sűrítettük össze ezen a szombaton – árulta el hírportálunknak Lovász Tamás. 

Mint kifejtette, volt olimpiai pályaíjászrész, illetve terep-, történelmi és 3D-s vadászíjászat is. A szombati programban ennek megfelelően minden résztvevőnek mind a négy részben számot kellett adnia tudásáról.

– Ahogy látható volt, egy egészen kiváló hangulatú esemény alakult ki, ahol mindenki jól érezhette magát – tette hozzá Lovász Tamás. Az egyesület elnöke szólt arról is, hogy a legtávolabbról Egerből jöttek el a kihívásra, a legtöbben azonban közelebbről, elsősorban a régióból, így például Szegedről, Kisújszállásról, Kecskemétről, Hetényegyházáról, illetve Békés vármegyéből Elekről vagy Békéscsabáról utaztak a fürdővárosba, de Érdről ugyancsak volt versenyző.

A legfiatalabb induló öt-hat évesen állt rajzhoz, s egyébként is nagyon sok fiatal volt ott a Gellény birtokon, a legidősebb versenyző pedig 70 évesen tesztelte tudását. Emellett nagyon sokan képviselték a szebbik nemet is a programon.

Az egyes versenyrészekkel kapcsolatos kérdésünkre Lovász Tamás elmondta, a történelmi íjászatban történelmi íjakkal, történelmi jellegű vagy kapcsolódó ügyességi célokra lőnek.  A vadászíjászatban elnevezésének megfelelő életnagyságú, háromdimenziós állatalakokra céloznak az ágazat szabályainak megfelelően. 

Terepíjászatban egy speciális kerek lőlapfajtára lőnek, amelyeket, kicsit speciális terepviszonyok között, például erdőben, fák között helyeznek el. 

Az egyesület elnöke hozzátette, az olimpiai vagy pályaíjászat tulajdonképpen a klasszikus íjászat, amelyben sík területen, meghatározott távolságból, meghatározott lőlapra céloznak íjaikkal a versenyzők.

Az időjárás is kedvezett a versenynek, hiszen kellemes, napos időben járhatták végig az egyes állomáshelyeket a versenyzők, akik egyéniben, több korosztályban álltak rajthoz az örömíjászaton.

A szervező egyesület egyébként 2006-ban alakult, legfőbb céljuknak az íjászat, mint szabadidős tevékenység és mint sport népszerűsítését tekintik. Az elmúlt években több sikeres hazai és nemzetközi versenyt, például világbajnokságot is rendeztek a szervezet tagjai.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában