Véradás

2023.03.23. 11:11

Ne hagyjuk elvérezni Dél-Békést! - Csak egy karnyújtás a segítség

A Magyar Vöröskereszt Mezőkovácsházi Területi Szervezetének küldöttei a napokban találkoztak, elfogadták a 2022-ben végzett munkáról szóló beszámolót, Dévai Andrea területi munkatárs fogja össze a segítőket, az önkénteseket.

Cs. I.

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

– Szervezetünk a kiemelten hátrányos helyzetű kistérség 18 településén szervezetten jelen van. Térségünk szociális elmaradottsága, az anyagi gondok növekedése indokolja, hogy feladatainkat kiemelten kezeljük. Véradások szervezésekor szembesülünk az elvándorlással, azzal, hogy a környező nagyvárosokba ingázók az ottani véradóállomásokon adnak vért munka után. E kedvezőtlen feltételek befolyásolták eredményeinket, nagyobb feladatot róttak az alapszervezetekre, az önkéntesekre – fogalmazott a Vöröskereszt munkatársa a beszámolóban. Területi szervezetük valamennyi településen jelen van, bár alapszervezet csak 16 településen működik, önkéntes azért Kevermesen és Magyardombegyházán is van, így a véradásszervezés és a szociális munka biztosított. Minden önkormányzattal jó munkakapcsolat alakult ki. Segítik munkájukat, esetenként kézzelfogható elismerésben is részesítik a vöröskereszteseket, az önkénteseiket.

Véradószervező munkájuk kapcsán kiderült: 78 véradó eseményük volt tavaly, több mint 1600 fő megjelenésével. Sajnos csökkent a véradók létszáma.
–  Számos módszerrel próbálunk az egészségi okok, a lakosság számának csökkenése miatti kiesők helyett új véradókat toborozni. Tartottunk véradást hétvégén, valamilyen rendezvényhez kapcsolva, a donormegbecsülés minden évben kiemelt feladat. Véradóünnepséget Mezőkovácsházán, Mezőhegyesen és Végegyházán szerveztünk, de az alapszervezetek önkéntesei mindenkihez eljuttatták a megérdemelt kitüntetéseket, oklevelet – hangzott el a közgyűlésen.
Mezőkovácsházán az általános iskola és a Hunyadi gimnázium is a Magyar Vöröskereszt bázisiskolája. Ösztönzik a fiatalokat, hogy karjukat nyújtsák, önzetlenül segítsék embertársaikat. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában