Március 15.

2023.03.15. 12:18

Kitüntetéseket is átadtak Békéscsabán - galériával

Hárman vehettek át kitüntetést a március 15-ei, békéscsabai ünnepségen: prof. dr. Várkonyi Tibor, Jancsik Ferenc és dr. Pap István. Beszédében Szarvas Péter polgármester hangsúlyozta: értéke, jelentősége van egy nemzet függetlenségének.

L. B.

Fotó: Imre György

Békéscsabán előbb a Kossuth téren gyűltek össze az ünneplők, többen – köztük Herczeg Tamás országgyűlési képviselő, a város nevében pedig Szarvas Péter polgármester, Nagy Ferenc és Varga Tamás alpolgármesterek – megkoszorúzták Kossuth Lajos szobrát.

Majd a Csabagyöngye Kulturális Központban folytatódott a program, ahol kézműves foglalkozásokkal, különféle bemutatókkal is várták a családokat, a kisgyermekek például kokárdát készíthettek, de a tizenkét pont élethű másolatát ugyancsak kinyomtathatták.

Szarvas Péter polgármester Petőfi Sándor: Magyar vagyok című verséből vett idézettel kezdte beszédét, és hangsúlyozta: március 15-én a kisgyermektől az aggastyánig minden magyar büszkén tűzi ki a piros, fehér, zöld színű kokárdát. Kiemelte azt is: a magyarság megmutatta minden korban az elnyomóknak, hogy képes az összefogásra a szabadság érdekében.

Hozzátette, a 200 éve született Petőfi Sándor neve egybeforrt március 15-ével, a lánglelkű költő hitte, hogy a függetlenségből a tökéletes lehet csak elég. Felidézte a március 15-ei, vér nélküli forradalmi eseményeket, és azt, hogy bár a szabadságharcot leverték, a Habsburg hatalom a régi állapotokat nem tudta visszaállítani.

Szarvas Péter polgármester gratulál dr. Pap Istvánnak  Fotós: Imre György

Szólt a csabai történésekről, hogy március 20-án rendkívüli közgyűlést tartottak, hogy itt is felolvasták a tizenkét pontot. Csaba rendezett tanácsú várossá vált, de a szabadságharcot követően visszaminősítették mezővárossá. Nemzetőrség alakult. Ugyan a térségben nem zajlottak nagy csaták, a csabaiak is kivették a részüket, a településről 350 honvéd szolgált többek között Damjanich János, Guyon Richárd és Bem József parancsnoksága alatt.

Szarvas Péter polgármester aláhúzta: március 15-én fel kell idézni, hogy a függetlenség azoknak az elődöknek köszönhető, akik küzdöttek az igazságért, harcoltak a szabadságért. Hangsúlyozta: értéke, jelentősége van egy nemzet függetlenségének. Csak a gondos, alázatos, szorgalmas munka viszi előre az országot és Békéscsabát is.

A rendezvényen bejelentették, hogy posztumusz díszpolgári címet adományoz az önkormányzat Áchim L. András egykori országgyűlési képviselőnek. Békéscsabáért kitüntetést vehetett át a városvezetőtől prof. dr. Várkonyi Tibor egyetemi docens, belgyógyász, gasztroenterológus, osztályvezető főorvos. Békéscsabai Életműdíjban részesült Jancsik Ferenc színművész és dr. Pap István közművelődési szakember.

Prof. dr. Várkonyi Tibor 1993-ban költözött Békéscsabára, ekkor nevezték ki a Réthy Pál Kórház III. számú belgyógyászati osztály vezetőjének. Irányítása alatt az osztály országos hírűvé vált, létrehozta a modern gasztroenterológiát. 1996-tól 2003-ig a kórház tudományos igazgatóhelyettesi feladatait is ellátta. A belgyógyászat egész területén kimagasló szakismeretekkel rendelkezik, országosan elismert szaktekintély az emésztőszervi betegségek tekintetében. A díjazott azt mondta: az elismerés talán azt jelenti, hogy ő is ki tudta venni a részét a város törekvéseiből.

Jancsik Ferenc, a Jókai színház meghatározó művésze 50 éve játszik színpadon, kétszáznál is több alakítás fűződik a nevéhez. Békéscsabán – három különböző időszakban – összesen eddig 43 éven át örvendeztette meg játékával a közönséget, eddig 145 szerepben tapsolhatott neki a nagyérdemű. Önmagát csak szürke eminenciásnak nevezi. Minden szerepében az alázat, az emberség jellemzi, bármely műfajról is legyen szó. A művész a díj átvétele után azt mondta: bár a színészet a pillanatról szól, örül, hogy nem merült a feledés homályába a pályán eltöltött ötven éve.

A Békés Megyei Művelődési Központ igazgatói feladatait két időszakban és összesen több mint két évtizeden át látta el dr. Pap István. Vezetői időszakában újult meg a Luther utcai székház és az Orosházi úti közösségi ház. Jó vezetőként elfogadta a kollégák innovatív törekvéseit, támogatta is azokat. Országos és nemzetközi rendezvények révén határainkon túl is elismertté vált az intézmény. A szakembernek kulcsszerepe volt ma is élő programok létrejöttében. A díjazott azt mondta: mindig arra törekedett, hogy olyan csapatot hozzon létre, amelyben egymást tisztelve dolgoznak.

A békéscsabai rendezvényen műsort adott a Jókai színház Vésd fel ezt a nagy napot! címmel, bemutatva a forradalmat Petőfi Sándor szemszögéből; illetve Banner Zoltán: Petőfi a hídon című irodalmi előadását szintén láthatta a közönség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában