Törökországi földrengés

2023.03.09. 16:31

Hős vármegyei tűzoltókat tüntettek ki

A Hunor Mentőszervezet tagjaként, a Törökországban február 6-án bekövetezett földrengés okozta katasztrófa áldozatainak felkutatásában tanúsított hősies, áldozatos helytállása és emberfeletti munkája elismeréséül dr. Takács Árpád Békés vármegye főispánja, a területi védelmi bizottság elnöke emléktárgyat és elismerő oklevelet adományozott három Békés vármegyei hivatásos tűzoltónak, Baráth János alezredesnek, Patai Sándor századosnak és Bodorló Mihály őrnagynak.

P. G.

Patai Sándornak dr. Takács Árpád gratulál. Háttérben dr. György István, jobbról pedig dr. Kádár Pál. Fotó: Lehoczky Péter

 Az elismeréseket a Békés Vármegyei Államigazgatási Kollégium csütörtöki ülésén adta át dr. Takács Árpád, dr. György István területi közigazgatásért felelős államtitkár és dr. Kádár Pál, a Védelmi Igazgatási Hivatal főigazgatója.

Mint elhangzott, február 6-án nagy erejű földrengés rázta meg Törökország délkeleti, Szíriával határos részét, ami a mai napig több mint 50 ezer ember életét követelte, és hatalmas károkat okozott.

Baráth János alezredesnek dr. György István adta át az elismerést Fotó: Lehoczky Péter

A Hunor Mentőszervezet február 6-án elsők között érkezett meg a katasztrófa sújtotta térségbe, és kezdte meg feladatait Antakyában. Február 12-ig a nap huszonnégy órájában, megfeszített tempóban tizenhét túlélőt, köztük három gyermeket mentettek ki az épületek romjai alól. A mentőakció sikeréhez három Békés vármegyei tűzoltó kiemelkedő helytállása, bátor és önfeláldozó magatartása is hozzájárult. 

Dr. Takács Árpád – aki 1999-ben maga is vezette a magyar mentőcsapatokat az akkori törökországi földrengést követően – elmondta, az összes magyar résztvevő igazi hőstettet hajtott végre februárban. 

– A „térdig érő” városban, ahol valóban térdig kellett gázolni a törmelékben, összes tudásukat latba vetve tettek meg mindent, tevékenységükben a magyar nemzet együttérzése, tenni akarása nyilvánult meg – tette hozzá. – Magyarország kiváló mentői, tűzoltói, orvosai, katonái bizonyították, hogy a legnehezebb körülmények között is helytállnak. A Hunor Mentőcsoport tizenhét embert mentett meg.

Ezután adták át az elismeréseket Baráth János tűzoltó alezredesnek, a Békés Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Orosházi Katasztrófavédelmi Kirendeltség tűzoltósági felügyelőjének és Patai Sándor tűzoltó századosnak, a szeghalmi hivatásos tűzoltó parancsnokság szolgálatparancsnokának. Bodorló Mihály tűzoltó őrnagy, a gyulai hivatásos tűzoltó-parancsnokság szolgálatparancsnoka betegsége miatt nem tudott jelen lenni az eseményen. Nevében Kiss András dandártábornok, a vármegyei katasztrófavédelmi igazgatóság igazgatója vette át az elismerést.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában