Március 15.

2023.03.10. 13:57

Díszünnepség Békésen: hőseink nem hátráltak meg a felelősség elől – galériával

Közelgő március 15-i nemzeti ünnepünk alkalmából tartott díszünnepséget Békés Vármegye Önkormányzata és a békési önkormányzat vármegyénk névadó településén, Békésen, a városháza Irányi Dániel dísztermében pénteken délelőtt. Ünnepi beszédet mondott Závogyán Magdolna kultúráért felelős államtitkár, illetve átadták a vármegyei önkormányzat elnöki elismeréseit.

Licska Balázs-Papp Gábor, [email protected]

Gyebnár József mentőtiszt, Berczi László rendőr ezredes, dr. Mogyorósi Edit, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Békés Vármegyei Kirendeltség Szervezetirányítási Osztály vezetője, Zalai Mihály, Békés Vármegyei Önkormányzat elnöke, Dávidné Gyarmati Zsuzsanna, a békési Dr. Hepp Ferenc Általános Iskola tanára, Závogyán Magdolna államtitkár, dr. Rokszin Tibor osztályvezető főorvos, Haskó György tűzoltó ezredes, Kálmán Tibor, Békés polgármestere

Fotó: Lehoczky Péter

Az ünnepség a békési forradalmi emlékműnél koszorúzással kezdődött, majd a polgármesteri hivatal Irányi Dániel dísztermében folytatódott.

Zalai Mihály, Békés Vármegye Önkormányzatának elnöke köszöntőjében különleges ünnepnek nevezte az idei eseményt, hiszen – mint mondta – ebben az évben ünnepeljük Petőfi Sándor születésének kétszázadik évfordulóját.

Zalai Mihály és Kálmán Tibor is koszorúzott Fotó: Lehoczky Péter

– A vármegye is több szálon kapcsolódik a költő életéhez, a Békéshez közeli Mezőberényben is sokat tartózkodott, sok időt töltött közösen unokatestvérével Orlai Petrics Somával, s onnan indult el arra a hadjáratra is, ahonnan soha nem tért vissza – tette hozzá.

Mint kifejtette, Békés városa szimbolikus a vármegye szempontjából, hiszen nagyon sokáig annak központja volt, és maga a vármegye is róla kapta a nevét. 

– A vármegyei önkormányzat ismét elindult arra a körútjára, amit a Covid előtt is tett kihelyezett üléseinek megtartásával – folytatta a gondolatot, majd kiemelte, a pandémia óta a pénteki volt az első vármegyei közgyűlés, amelyet kihelyezett formában tartottak meg.

Kálmán Tibor, Békés polgármestere kiemelte, nagyon fontosnak tartják, hogy megőrizzük múltunkat, március 15-i értékeit, és így tekintsünk a jövőbe.

– Békés városa összefonódott Békés vármegyével, közös a jövőnk, együtt tudunk előrelépni, együtt tudunk tovább fejlődni – hangsúlyozta.

 

Závogyán Magdolna beszédében elmondta, a forradalmak és szabadságharcok hősei nem inogtak meg identitásukban. 

– Tudatában voltak annak, hogy mi forog kockán és tudatában voltak személyes felelősségüknek is – emelte ki. – A felelősség elől nem hátráltak meg, a harcot megvívták. Békés vármegye pénteki kitüntetettjei is azért részesültek elismerésben, mert identitásukat, felelősségüket életükkel, munkásságukkal, személyes példájukkal felvállalták. Tudjuk, hogy mindez sok áldozattal járó küzdelem is a részükről. 

Hangsúlyozta, az ragyog ki a közösségből, aki nem rest megfizetni az árat, nem rest megharcolni a nehézségekkel, mert hisz abban, hogy vállalható, reményteli jövőt épít. Ez a hit és bátorság tart össze bennünket 175 esztendővel az 1848-as események után.

Závogyán Magdolna:  az ragyog ki a közösségből, aki nem rest megfizetni az árat.

Mint mondta, ha hős eleink akkor hezitálhattak volna, ha kompromisszumokat kötöttek volna, és a könnyebb utat választják, talán napjainkban nem e keretek között lenne lehetőségünk hitről és bátorságról beszélni.

Gazdára találtak az elnöki elismerések

Az ünnepségen elnöki elismerést vehetett át dr. Mogyorósi Edit, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Békés Vármegyei Kirendeltség Szervezetirányítási Osztály vezetője a gyermekvédelem, és szociális ellátás területén hosszú időn keresztül kifejtett, példaértékű, magas színvonalú munkájáért.

Elnöki elismerésben részesült Haskó György tűzoltó ezredes részére a Békés vármegyei polgárok védelmében kifejtett magas színvonalú tevékenységéért.

Elnöki elismerés adományoztak Gyebnár József mentőtisztnek az életmentés, betegellátás területén kifejtett kimagasló szakmai tevékenységéért.

A közgyűlés döntése értelmében elnöki elismerés vehetett át Berczi László rendőr ezredes részére a Békés vármegyei polgárok érdekében végzett elkötelezett, kiemelkedő szolgálatáért.

Elnöki elismerésben részesült dr. Rokszin Tibor osztályvezető főorvos a Békés vármegyei lakosság egészségügyi ellátásában folytatott magas színvonalú orvosi tevékenységéért.

Szintén elnöki elismeréssel tüntették ki Dávidné Gyarmati Zsuzsannát, a békési Dr. Hepp Ferenc Általános Iskola pedagógusát a nevelés-oktatás területén évtizedeken át végzett példaértékű, kimagasló szakmai tevékenységéért. Az elismeréseket Závogyán Magdolna és Zalai Mihály adták át.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában