Békéscsaba

2023.03.25. 20:28

Diabetikus élménykalács készült a Kollaborban

Kalácskészítő élménysütést rendezett a Diaboló Alapítvány a Cukorbeteg Gyermekekért szombaton délután Békéscsabán, a Békés Megyei Könyvtárban található Kollaborban.

P. G.

Diabetikus élménykalács készült a Kollaborban

Fotó: Bencsik Ádám

Kosznáné dr. Pule Ilona elnök elmondta, egy következő fejezetet nyitottak az alapítvány történetében.

– Egy újabb módon igyekszünk segíteni a cukorbeteg gyermekeket nevelő családoknak. A mindennapi tapasztalatok is mutatják, hogy nehéz a rendelkezésre álló alapanyagok segítségével minőségi süteményeket készíteni – emelte ki a szervezet vezetője, aki hozzátette, ezért is hívták életre a kezdeményezést. A programot Misák Edina cukrászmester segítette, akinek köszönhetően a szép számú résztvevő számos konyhatechnikai és szakmai fogást sajátíthatott el.

A diabétesz általában derült égből villámcsapásként érkezik a családok életébe. A cukorbetegség diagnózisát követően az orvos által előírt terápiának egyik fontos alappillére az étkezés, különös tekintettel a szénhidrátok összetételére és mennyiségére.

A jelenlévők ennek megfelelően az összejövetelen megismerkedtek a reform alapanyagok tulajdonságaival, szakember tanította meg az érintett családoknak, hogyan készül finom és mutatós diabetikus fonott kalács.

– Társadalmi felelősségvállalásunk kapcsán, az évek óta „működő" Hétpettyes Szülői Kötelék erősítése során többféle szakmai fórumot is rendeztünk korábban annak érdekében, hogy minél sokszínűbb gyakorlati tudást tudjunk átadni az érintetteknek – fogalmazott Kosznáné dr. Pule Ilona. – Ezúttal az étkezés került fókuszba, ahol oldott hangulatban készíthetett mindenki saját kezűleg kalácsot és brióst. A szülőkkel együtt dr. H. Nagy Katalin gyermekdiabetológus, dr. Viberál Zsuzsanna gyermekkardiológus, valamint Szabó Edit diabetológiai edukátor is részt vett a kelt tészta készítésében, így a sütés folyamatában lehetőség adódik arra is, hogy egyéb, a diabétesz-kezelés során felmerülő kérdésekről egyeztessünk. Az elnök kitért arra, hogy mint valamennyi rendezvényükön, ezúttal is figyeltek arra, hogy a program kötetlen légkörben valósuljon meg.

Kosznáné dr. Pule Ilona kifejtette, szeretnék folytatni a kezdeményezést, amelynek részeként legközelebb várhatóan gluténmentes süteményeket készítenek majd.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában