Nemzeti park

2023.03.22. 07:46

Cserebökényben már virágzik a sziki varjúháj

A Körös-Maros Nemzeti Park Cserebökény részterületén (Szentes környéke) már március elején virágzásba kezdett a védett sziki varjúháj.

Beol.hu

Az idén a szokásosnál korábban, március elejétől találták meg az első virágokat

Fotó: Őze Péter/KMNP

Mint a nemzeti park oldalán írják, az 1-4 cm-es, pozsgás, egynyári növény a szikesekre jellemző, a padkák szegélyzónájában és a vakszikesek alján, az időszakosan vízzel borított részeken él. A faj fehéres-rózsaszín virágszirmain középen vöröses-piros csíkok találhatók, a virágja csillag alakú. Az üde zöld levelek később bevörösödnek, majd a virágzást követően, nyár közepére elszáradnak. Terméséréskor ötösével álló tüszőtermései vörösre színeződnek. Magjai nagyon kicsik, szinte porszerűek.

A sziki varjúháj csíranövényei már ősszel kifejlődnek, virágot azonban csak a következő év tavaszán hoznak. Egy-egy növény virágzása pár napig tart, de folyamatosan fejlődnek ki az új virágzók, így az időjárástól függően akár még májusban is találkozhatunk virágzó sziki varjúhájjal.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában