Kellemetlen tünetek

2023.03.08. 09:58

Békés vármegyét sem kerülik el a frontok

Az előttünk álló napokban mondhatni jönnek-mennek a frontok, amik kellemetlen tüneteket okozhatnak az azokra érzékenyeknek. Dr. Sonkoly Iván arra figyelmeztetett, hogy a fronthatásokat komolyan kell venni, mert bár többnyire múló panaszokat okoznak, néha súlyos következményekkel is járhatnak.

Vásári Erzsébet, [email protected]

Fotók: shutterstock.com

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) előrejelzése szerint többnyire közepesen vagy erősen felhős lesz felettünk az ég, és több helyen lehet eső, zápor, esetleg zivatar is. Emellett a hőmérséklet is szeszélyes lesz, hiszen míg éjszaka lemehet 0 fok köré, addig lesz olyan nap, amikor a maximum elérheti a 18 fokot. Az OMSZ orvosmeteorológiája szerint kedden éppen meleg jellegű fronthatással számolhatnak az arra érzékenyek. Náluk felléphet fejfájás, fáradtságérzet, álmatlanság. Továbbá ilyenkor hamarabb elfáradhat a szervezet, ezáltal teljesítőképesség-csökkenés tapasztalható.

Dr. Sonkoly Iván békéscsabai háziorvos, a Csaba Ügyeleti Kft. ügyvezetője hírportálunknak elmondta, az időjárási frontok tulajdonképpen a hideg és meleg légtömegek határán kialakult légköri képződmények, amelyek a hőmérséklet, légnyomás, páratartalom és szélerősség hirtelen változásával járnak. 

Mindez fokozott alkalmazkodásra kényszeríti az emberi szervezetet. A fronthatások pedig mindenkit érintenek, csupán nem egyforma mértékben. Van, aki meg sem érzi az időjárásváltozást, és van, akinél kisebb-nagyobb kellemetlen tünetet okoz, vagy akár súlyosbítja az egyébként is meglévő betegséget.

A háziorvos hangsúlyozta, a frontokat komolyan kell venni, mert bár többnyire múló panaszokat okoznak, néha súlyos következményekkel is járhatnak. Ugyanakkor nem helyes, ha bármilyen panaszunkat vagy tünetünket a frontnak tulajdonítjuk és ezért elhanyagoljuk a szükséges kivizsgálást, illetve kezelést.  

Dr. Sonkoly Ivántól megtudtuk, Magyarországon különösen gyakoriak a frontátvonulások, évente átlagosan 100 front érinti hazánkat. A téli, kora tavaszi időszakban pedig a fronthatásokkal együtt más szezonális hatások is érvényesülnek. Ilyenkor gyakoribbak a légúti vírusfertőzések és megjelenik a tavaszi fáradtság. Ezek hatása egymással kombinálódik, amit a rendelők megnövekedett forgalmán is tapasztalnak.  

Hidegfront esetén a levegő hőmérséklete és páratartalma csökken, a légnyomás emelkedik. A fronthatás általában a front elvonulását követően jelentkezik, növekszik a vérnyomás, fejfájás, ízületi panaszok, epegörcs, vesegörcs alakulhat ki, asztmás, illetve epilepsziás roham léphet fel, valamint ingerlékenység és alvászavar jelenhet meg.

Melegfront esetén emelkedik a hőmérséklet, nő a páratartalom, csökken a légnyomás, ennek hatására, már a front érkezése előtt vérnyomáscsökkenés és pulzusszám emelkedés alakulhat ki. Gyakoribbá válik ilyenkor a szívinfarktus, a szívritmuszavar és a keringési elégtelenség. Ezen kívül gyakrabban fordulnak elő zöldhályogos rohamok, migrénes panaszok vagy depressziós tünetek.

Kettős fronthatás esetén pedig mind a hideg-, mind a melegfrontra érzékenyeknél megjelennek a tünetek, jellemző a fejfájás, fáradékonyság, ingerlékenység, a csökkent koncentrálóképesség, a lassabb reakcióidő és az alvászavarok.

Ismertette, a fronthatások kortól, nemtől függetlenül bárkinél megjelenhetnek, de egyénileg változó mértékű szubjektív és objektív tüneteket okozhatnak. Leginkább a gyengébb fizikumú, stresszes életmódot folytatókat, valamint az időseket és a krónikus betegeket viselik meg. Az utóbbiak közül fokozott veszélyben vannak a szív- és érrendszeri betegségekben szenvedők, mivel megnő az esélye a szívroham vagy a stroke kialakulásának. Általában erőteljesebben reagálnak a frontokra azok a betegek is, akiknek gyengébb az immunrendszerük vagy károsodtak az idegi és hormonális alkalmazkodási mechanizmusok. Ilyenek például a cukorbetegek, asztmások, pajzsmirigy betegek, vagy a Crohn-betegségben szenvedők.

Megelőzhetők a frontok okozta kellemetlen tünetek

Dr. Sonkoly Iván kifejtette, a megelőzés szempontjából fontos az egészséges életmód, a bőséges folyadékfogyasztás, a könnyű, vitamindús ételek fogyasztása, a stressz kerülése, valamint az életkornak és az egészségi állapotnak megfelelő rendszeres testmozgás. Gondoskodni kell továbbá az időjárásnak megfelelő ruházatról, nagy hőingadozások esetén például a réteges öltözködésről. Hasznos lehet továbbá az érrendszer „tornáztatása” hideg-meleg zuhany váltogatásával vagy szaunázással.

Fontos ugyanakkor, hogy a krónikus betegségben szenvedők rendszeresen járjanak ellenőrzésre és tartsák be az orvosi utasításokat, front idején pedig kerüljék a nagyobb megterheléseket és a gépjárművezetést. A frontokra különösen érzékenyek stresszoldó teákat, gyógynövény alapú enyhe nyugtatókat fogyaszthatnak. A felkészülést ezentúl segíti, ha figyelemmel kísérjük az orvosmeteorológiai előrejelzéseket. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában