Agrárpolitika

2023.02.03. 19:58

Vidékfejlesztési találkozót rendeztek Füzesgyarmaton

Az agrártámogatásokról és arról is szó volt, hogy érdemes-e napelemes rendszert telepíteni azon a számos előadást felvonultató vidékfejlesztési találkozón, amelyet pénteken rendezett az Ösvény Esélynövelő Alapítvány Füzesgyarmaton, a Gara hotelben.

Licska Balázs, [email protected]

Fotók: Lehoczky Péter

– A közös agrárpolitika új ciklusa idén vette kezdetét és 2027-ig tart, és ennek két pillére van – ismertette Magyarné dr. Knap Diána, a kormányhivatal agrár- és vidékfejlesztést támogató főosztályának főosztályvezetője. Hozzátette: új szabályok is életbe léptek, hogy reagálhassanak az éppen aktuális helyzetre. Elkészítették itthon a stratégiai tervet, és azt jóvá is hagyta az Európai Unió.

Több ezer milliárd forint érhető el

Az első pillérben Magyarország számára közel 2800 milliárd forint hívható le. Elérhetők ezentúl is a közvetlen támogatások, a területalapú és a zöldítési támogatások alaptámogatásokként jelennek meg. A termeléshez kötött források esetében a szabályok változatlanok maradnak. A második pillérben 3000 milliárd forint áll rendelkezésre, és például a mezőgazdasági üzemek, az élelmiszer-feldolgozók fejlesztésére lehet pályázni. Mind a két pillér esetében nagy hangsúlyt fektetnek a generációváltásra, azaz a fiatalok segítségére.

Hangsúlyozta: a Békés Vármegyei Kormányhivatal felkészült a feladatokra. Együttműködnek a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával és a falugazdászokkal, hogy minél inkább segíthessék az agrárium szereplőit, a gazdákat. Számítanak a beadványokra. Azt kérte, tekintsék partnerként és keressék bátran a nyitott hivatal elvét valló kormányhivatalt, hiszen a közös cél az, hogy sikeresen lehívhassák a forrásokat.

A konferenciát szervező Ösvény Esélynövelő Alapítvány munkáját méltatta dr. Kovács József és Závoda Ferenc is.

Érdemes napelemes rendszert telepíteni

– A mostani a legjobb pillanat, érdemes napelemes rendszert telepíteni – mondta Tóth László, az egyik napelemes cég kereskedelmi szaktanácsadója. Szerinte úgy kell tekinteni, hogy akkor, amikor valaki napelemet vesz, áramot vesz, és egy ilyen fejlesztés pár év alatt meg is térül, mivel megugrott az áram ára. Kiemelte, hogy az ellátásban is biztonságot ad a napelemes rendszer.

Hozzátette, egy kalkulátor, egy program segítségével ki lehet számolni, hogy mekkora fogyasztás esetén mekkora rendszerre van szükség.

Példaként hozott fel egy teniszcsarnokot, amely tetőszerkezete szinte teljesen lapos, a dőlésszöge minimális. A létesítmény évente 75 ezer kWh, azaz naponta 200-220 kWh áramot fogyaszt.

Bemutatta, hogy miként nézték meg, hogy milyen teljesítményű rendszerre, hány panelre lenne szükség ebben az esetben, hogy a kiépítése mennyibe kerülne. A fogyasztási és a termelési görbék alapján pedig jelezte, hogy – mivel nem visszatápláló rendszerről van szó – a megtermelt energia 70 százaléka hasznosul, és a fogyasztás 70 százaléka ki is váltható.

Fontos a közösség építése

Az Ösvény Esélynövelő Alapítvány kuratóriumi elnöke, dr. Kincses László köszöntő beszédében azt mondta, örömteli, hogy 2020 után – a koronavírus-járvány miatti szünetet követően – ismét meg tudták rendezni a konferenciát. Ugyanis, mint kiemelte, a mai világban a közösségépítés az egyik legfontosabb feladat, hiszen a közösségek segítenek túllendülni a problémákon. A rendezvényen – amelyet rendszeresen hagyományos disznótor is színesít – új baráti és üzleti kapcsolatok születnek.

A vidék viszi a hátán az országot

Füzesgyarmat a választókerület nagyon fontos települése – mondta dr. Kovács József országgyűlési képviselő, aki dicsérte az Ösvény Esélynövelő Alapítvány tevékenységét, valamint a rendezvényt is, amelyen szakemberek tartanak előadásokat.

Kiemelte, hogy a vidék az elmúlt 12 évben jelentős fejlődésen ment keresztül. Bár Budapest a világ egyik legszebb fővárosa, az országot szerinte a vidék viszi a hátán. Ezen belül hangsúlyozta mezőgazdaságot, hiszen az agrárium és a hozzá kapcsolódó iparágak adják a vidék igazi arculatát. Szólt arról is, hogy a magyar munkaerő mennyire értékes, ezt jelzik az országra érkező befektetések.

Závoda Ferenc, az agrárkamara Békés vármegyei alelnöke szintén az Ösvény Esélynövelő Alapítványt méltatta, amely négy területen van jelen. Foglalkozik pályázatokkal, képzésekkel ad esélyt a munkanélkülieknek, szociális alapszolgáltatásokat nyújt – köztük fejlesztő foglalkoztatást –, valamint megváltozott munkaképességűeknek biztosít állást. Az alapítvány megannyi településen jelen van, és összesen csaknem félezer embernek ad munkát, akik értéket teremtenek. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában