Békéscsaba

2023.02.24. 16:42

Segítik a fiatalokat, a civil szervezeteket

Egyhangúlag fogadták el Békés Vármegye Önkormányzata idei költségvetését csaknem 1,7 milliárd forintos főösszeggel a vármegyei közgyűlés pénteken Békéscsabán tartott ülésén. Ebben az évben is segítik a civil szervezeteket, ösztöndíjat adnak az egyetemista, főiskolás fiataloknak. Az ülésen a pedofil pedagógus ügye is téma volt.

Licska Balázs [email protected]

Számos témát érintettek a vármegye közgyűlésének pénteki, Békéscsabán tartott ülésén

Fotó: Für Henrik

Mucsi András (Fidesz-KDNP), a társadalmi kapcsolatok bizottságának elnöke elmondta: stabil a költségvetés, az önkormányzat a kötelezők mellett önként vállalt feladatokat is ellát. A Bursa Hungarica program keretében 3,3 millió forintot szánnak ösztöndíjakra. A civil szervezetek támogatásában pedig szinte egyedülálló Békés vármegye, és bár nem nagy összegekkel, mégis összesen több mint száz egyesületnek, alapítványnak segítettek.

Földesi Mihály (Mi Hazánk), a pénzügyi bizottság elnöke ugyancsak aláhúzta, hogy megmaradtak a támogatások. Varga Gusztáv (Fidesz-KDNP), a területfejlesztési bizottság elnöke azt hangsúlyozta, hogy hiány nélküli, kiegyensúlyozott a büdzsé, sőt 10 millió forint tartalékot is be tudtak állítani.

Zalai Mihály elnök (Fidesz-KDNP) is kiemelte: az önként vállalt feladatokban továbbviszik a hagyományokat. Nagy igény mutatkozik a mecénási keretre, amelyre civil szervezetek pályázhatnak, tavaly száznál több kapott támogatást. Békés vármegye soknemzetiségű, a nemzetiségi kultúra ápolása pedig nem csak a nemzetiségi önkormányzatok feladata, sok civil szervezet tart nemzetiségi rendezvényeket. Továbbra is segítik a fiatalok továbbtanulását ösztöndíjjal a Bursa Hungarica program keretében.

Kónya István

Kitért arra, hogy a megnőtt energiaárak mellett is stabil a büdzsé, annyira, hogy 10 millió forintos tartalékot is beterveztek, hiszen nem tudni, mi lesz év végén. Hangsúlyozta, hogy az önkormányzat elsődleges feladata a területfejlesztés, azon belül pedig a TOP Plusz koordinálása, menedzselése. Megnyugtató, hogy a hivatal biztonságos működése biztosított, magas színvonalú szakmai munkával segítik a településeket abban, hogy sikeresen valósítsák meg a beruházásaikat.

A tavalyi és idei nemzetközi program, Békés vármegye határon túli kapcsolatai szintén napirendre kerültek az ülésen. Pluhár László (MSZP) vetette fel, hogy tisztázódtak-e a magyar-román határon átnyúló, Békés vármegyében a kórházakat érintő pályázattal kapcsolatos problémák, amelyekről egy korábbi ülésen beszéltek. Zalai Mihály elnök (Fidesz-KDNP) elmondta: tavaly év vége óta nem volt előrelépés az ügyben, nem kaptak tájékoztatást a pályázat elbírálásáról.

– Hiába van szó egy építési engedélyeket nem feltételező fejlesztésről, az orvosi eszközök beszerzése is időigényes, mivel rendelésre készülnek el. Előző év végén is kétséges volt, hogy meg lehet-e valósítani a projektet 12-13 hónap alatt, a mostani esztendő végégig – folytatta. Szerinte ha az irányító hatóság Magyarországon lenne, akkor nem fordulhatna elő, hogy évek óta folyik egy pályázat elbírálása, elképesztőnek nevezte a módszert.

Hozzátette: nemrég volt egy úgynevezett monitoring bizottsági ülés, ahol források átcsoportosításáról döntöttek, és az ezzel a pályázattal kapcsolatos pénzeket is átcsoportosították. Ő ezzel nem ért egyet, és továbbra is számítanak a pályázat elbírálására, hiszen az alapján nyújtották be, amit az irányító hatóság véleménye alapján a monitoring bizottság elfogadott. Most azon dolgoznak, hogy a most induló ciklusban az Arad Megyei Tanáccsal és Békés vármegyei szolgáltatókkal közösen egészségügyi területen nyújtsanak be stratégiai pályázatot.

A pedofil pedagógus ügye is téma volt

A Békés vármegyei pedofil pedagógus ügye is szóba került az ülésen. Németh Sándor (Momentum) azt kérte: a következő ülésre hívják meg a tankerületi központ igazgatóját. Felvetette: hogyan fordulhat elő, hogy egy korábbi ügy miatt kirúgnak egy tanárt egy iskolából, majd munkát vállalhat egy másik intézményben; és hogy miért nem figyeltek fel a mostani esetre.

Zalai Mihály elnök (Fidesz-KDNP) hangsúlyozta: felháborító, bicskanyitogató ügyről van szó. Ugyanakkor folyik egy rendőrségi nyomozás, szerinte a vármegye közgyűlésének nem kell eljátszania a hatóság szerepét, nem fegyelmi bizottság. A tankerületi központok pedig beszámolnak majd a tevékenységükről az egyik ülésen.

Kiemelte: az önkormányzat által tervezett esélyegyenlőségi pályázat kapcsán érdemes megnézni, hogy milyen képzéseket tarthatnának a pedagógusok számára, hogy felismerjék az eseteket, és hogy milyen eljárásrend alapján mit célszerű tenniük. Hozzátette: nem csupán egy iskolai botrányról van szó, a hírek szerint olyan is történt, hogy az érintett tanár egy volt diákkal levelezett. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában