Emlékfutás

2023.02.20. 11:16

Összesen kétszáz katona és diák futott közösen Békéscsabán - galériával, videóval

Hetvenöt éve alakult meg a Nemzetközi Katonai Sporttanács (CISM), ennek apropóján futottak jelképes távolságon, nagyjából 1600 méteren a katonák, valamint a hazafias és honvédelmi nevelést célzó Honvéd Kadét Programhoz csatlakozott középiskolák tanulói – összesen mintegy kétszázan – hétfőn a békéscsabai AB Expó épülete és a repülőtér között.

L. B.

Nagyjából 1600 métert teljesítettek a repülőtér környékén

Fotó: Bencsik Ádám

Lipták József alezredes, a 101. területvédelmi zászlóalj parancsnoka elmondta, hogy 2006-ban hívták életre a futást, a Magyar Honvédség 2015-ben csatlakozott a programhoz, Békés vármegyében pedig 2019 óta rendezik meg, nem csak katonák számára.

Emlékeztetett: Békés vármegyében kilenc középiskola csatlakozott a Honvéd Kadét Programhoz, és mindegyik intézményből részt vettek diákok a hétfői eseményen, így a békéscsabai Kemény Gábor technikumból, a mezőkovácsházi Hunyadi János gimnáziumból, a szeghalmi Péter András gimnáziumból, a battonyai Mikes Kelemen középiskolából, a békési GFE középiskolából, a mezőhegyesi középiskolából, a gyulai Harruckern János középiskolából, az orosházi Székács József gimnáziumból, a szarvasi Székely Mihály középiskolából, a Békéscsabai Petőfi Utcai Általános Iskolából.

Hozzátette: a katonai sporttanácsnál szlogennek választották, hogy „Béke és barátság a sporton keresztül”, és szerinte a rendezvény egyrészt élményt ad a diákoknak, hogy a katonákkal közösen futhatnak, másrészt az egyenruhásoknak is, hogy kimozdulhatnak a hétköznapokból. Úgy véli, a honvédség ezzel nyithat a civilek, a fiatalok felé, közelebb kerülhetnek egymáshoz.

Elmondta, hogy a Honvéd Kadét Program keretében tanórai és tanórán kívüli foglalkozásokat tartanak a tanulóknak, akkor is a közösség, a kapcsolatok építése van a célkeresztben. Szeretnék ugyanis, hogy a diákok közül minél többen válasszák a katonai hivatást, a szolgálatot, és vannak is olyanok, akik a programból kikerülve csatlakoztak a honvédséghez. 

Az emlékfutáson a katonák diktálták az ütemet, amely előtt közös bemelegítést tartottak – volt minden a fejkörzéstől a csípőkörzésen át egy négyütemű mozdulatsorig –, a végén pedig frissítővel várták a résztvevőket. Elhangzott: a katonai sporttanácsot 1948. február 18-án hívta életre öt ország, hogy hangsúlyozzák a sport jelentőségét a katonai hivatás ellátása során, Magyarország 1991-ben csatlakozott a szervezethez. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában