Telelőhely felmérés

2023.02.10. 06:35

Önkéntesek segítségével számolták meg a baglyokat Békésben is

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) a lakosság bevonásával országos, évenként megismételt erdei fülesbagoly telelőhely felmérést hirdetett idén is, amelyben január 20. és 23. között bárki részt vehetett. A felhíváshoz a szakemberek mellett idén is számos civil csatlakozott országszerte, így Békés vármegyéből is.

Vásári Erzsébet, [email protected]

Fotók: Orbán Zoltán

Idén is szakemberek és a lakosság segítségével számolták meg az erdei fülesbaglyokat. Az MME beszámolójából kiderült, a szinkronszámlálásnak kettős célja van. Egyrészt az adatközlők szélesebb köre – értik ezalatt a civilek bevonását – sokkal pontosabb országos információkat szolgáltathat a területi eloszlásról és a nagyságrendről, mintha a felmérést csak hivatásos szakemberek végeznék.

Másrészt tájékoztatja is az embereket erről a különleges állati viselkedésről, arra buzdítva gyerekeket és felnőtteket, hogy még több időt a szabadban töltve természetvédelmileg is hasznos önkéntes munkát végezve közösen tegyünk hazánk gazdag madárvilágának védelme érdekében.

Mazula András, a MME Békés Megyei Helyi Csoportjának elnöke kérdésünkre elmondta, a felmérés lényege a telelő állományban történő változások megfigyelése, ami a faj védelme szempontjából fontos.

Hozzátette, a téli – január 20-23-ig tartó – szinkronszámlálás ennek csupán az egyik módja, amit az „könnyít meg”, hogy ilyenkor az erdei fülesbaglyok egy-egy helyre többen összegyűlve szoktak nappalozni. Ezen kívül az említett bagolyfajnál és más madaraknál is végeznek még hasonló felméréseket, például a költési időszakban, amikor a fészkelő állományokat mérik fel az önkéntesek, illetve az MME aktivistái. Ilyen például az MME által 1998-ban életre hívott Mindennapi Madaraink Monitoringja program.

Az erdei fülesbaglyok télen egy-egy helyre összegyűlve nappaloznak.

Megtudtuk, az erdei fülesbagoly számlálásban résztvevők is – például az egyesület tagjai, civilek,– minden esetben az MME Monitoring Központjába küldik a jelentéseket. A lakosságot érintően kifejtette, mondhatni nagy az érdeklődés és ezáltal a részvételi kedv a szinkronszámlálás során, például Békéscsabán is van néhány lelkes természetjáró segítő. A tavalyi országos adatok szerint 699 településen, 1104 helyszínről rögzítettek adatokat, melyek szerint 11 ezer 40 erdei fülesbagoly telelt hazánkban.

Békés vármegyéből érkeztek számok többek között Gyuláról, Békéscsabáról, Dévaványáról, Szeghalomról, Gyomaendrődről, Szabadkígyósról, Biharugráról, Körösnagyharsányból, Méhkerékről, Okányból, Sarkadról és Vésztőről is.

Mazula András elmondta, az elmúlt években, évtizedekben az emberek környezettudatosabbak lettek, ezáltal közelebb is kerültek a természethez. A változás tehát pozitív ezen a téren, és nem csupán a fent részletezett szinkronszámlálást érintően. Ő maga is egyre több telefont kap különböző észrevételek, vagy sérült madarak ügyében, amely utóbbinak jellemzően megvan a maga időszaka. Ez a költés és a fiókák nevelésének ideje, amikor a jószándékú bejelentőktől több téves jelzés is érkezik.

A különböző rigófiókák ugyanis elérve azt a kort, amikor már nem férnek el a fészekben, kiugrálnak, viszont még nem biztos, hogy tudnak repülni. Ilyenkor gyakorlatilag minden tele van erre-arra ugráló tollas, vagy csupán félig tollas rigókkal, akikért az emberek gyakran aggódni kezdenek. Ezek a fiókák azonban legtöbbször nincsenek veszélyben, a szülők táplálják őket és hamarosan megtanulnak repülni is. Végül Mazula András összegezte, a társadalom az utóbbi időben jóval érzékenyebb a természetvédelemmel és azon belül a madarakkal kapcsolatban.

Kikapcsolódás számára a bagolyszámlálás

A békéscsabai Sárközi Mária, önkéntes bagolyszámláló elmondta, Péli Magdolnától, lelkes állatbaráttól, fotóstól és természetvédőtől tudta meg, hogy több helyen is tanyáznak erdei fülesbaglyok Békéscsabán. Városi séták alkalmával elkezdte fotózni ő maga is a baglyokat – a Lázár utcán –, a képeket pedig feltöltötte a közösségi oldalára. Itt figyelt fel rájuk régi ismerőse, Mazula András, aki javasolta neki, hogy vegyen részt a szinkronszámlálásban. Ennek szívesen eleget tett, és három helyen is megfigyelte az erdei fülesbaglyokat a belváros környékén. Összesen 51 baglyot figyelt meg a három nap alatt, amely adatot jó érzéssel töltött fel az MME oldalára. Hozzátette, aránylag könnyű dolga volt, hiszen az erdei fülesbaglyok télen, napközben nem mozdulnak a kiválasztott pihenőfájukról.

Sárközi Máriától megtudtuk, az egyik megfigyelt baglyot, aki minden nap ugyanazon az ágon napozott és időközben a kedvence lett, el is nevezte Lázárnak. Kifejtette, bár sokan azt hiszik, hogy az erdei fülesbaglyok teljesen egyformák, ez nem így van, hiszen sokban különböznek egymástól. Végül elárulta, a számlálás egyfajta kikapcsolódás volt neki, amit szívesen végzett el, és a helyszínekre az unokáját is elvitte, illetve idős, bagolykedvelő barátnőjével is arra sétált többször. Javasolta, a városokban is érdemes a fákra felnézni, hiszen sok érdekességet láthatunk.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában