Körös-Maros Nemzeti Park

2023.02.01. 19:16

Nászidőszakra készülnek a túzokkakasok Dévaványán

Lassan nászruhát öltenek a Körös-Maros Nemzeti Park területén élő túzokkakasok.

V. E.

Fotók: Körös-Maros Nemzeti Park

Szürke nyaktollazatukat vörösre cserélik, és díszes bajusztollakat növesztenek – adta hírül a napokban az igazgatóság. Részletezték, a túzokkakasok évente kétszer vedlenek, míg a tojók csak egyszer. A kakasok második, részleges vedlése a márciusban kezdődő nászidőszakkal, a dürgéssel függ össze.

Rendszerint már decemberben megkezdik a vedlést: szürke nyaktollazatukat vörös színűre váltják, és fehér bajusztollakat növesztenek.

A bajusztollak egyébként kormeghatározó bélyegek is náluk, hiszen minél több és minél hosszabb bajusztollai vannak egy kakasnak, annál idősebb. A kakasok másik korhatározó bélyege a nyak vastagsága, a dürgések következtében ugyanis nyakbőrük kitágul, nyakuk megvastagszik.

A nemzeti park ismertette, a kakasok téli vedlése részleges, azaz csak a nyaktollaikat váltják, a többi tollazatuk ugyanaz marad. A tojók és a kakasok teljes vedlése pedig nyáron, júliusban kezdődik. A túzokkakasok tehát már felkészültek a március végén kezdődő, s egészen április végéig – esetenként május elejéig – tartó dürgési időszakra.

Most még 35-40 példányos csapatokban mozognak, a tojók pedig a tavalyi csibéikkel vegyes csapatokban járják a határt. Végül felhívták a figyelmet arra, hogy dévaványai Sterbetz István Túzokvédelmi Látogatóközpontja a korábbi évekhez hasonlóan idén áprilisban is lehetőséget biztosít a túzokdürgés megfigyelésére.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában