Új kötet

2023.02.19. 09:55

Mit ér egy könyv titkok nélkül? - teszi fel a kérdést a négyszeresen Az év jogász írójának választott Bátyi Zoltán

Alföldi történetekben gazdag Bátyi Zoltán legújabb, immáron negyedik novelláskötete. Az éveken át Békés megyében is alkotó, szegedi író, újságíró könyve Krétarajzok, gázgyár falára címmel kínál egyszer megrázó, máskor vidámságot árasztó írásokat az olvasóknak.

Nyemcsok László [email protected]

Bátyi Zoltán

A Szegeden élő Bátyi Zoltán neve nem ismeretlen a Békésben lakó, olvasni szeretők számára, hiszen számos írását publikálta a Körösök vidékén megjelenő újságokban. Nagyon sokan emlékezhetnek a Marinko című dokumentumregényére is, amelyben a délvidéki halálosztó történetét dolgozta fel, külön fejezetet szentelve Magda Marinko orosházi gyilkosságának.

Azt már inkább a szerkesztőségekben dolgozók tudják, hogy Bátyi Zoltán 2003 és 2020 között, amikor több mint százötven gyilkossal sodorta össze a sors, pontosabban a munkaköri kötelesség, szinte napi rendszerességgel látta el bírósági anyagokkal az újságokat. A Szegedi Ítélőtábla sajtótitkárként eltöltött évek alatt a Dél-Alföld négy megyéjében, Békésben, Bács-Kiskunban, Csongrádban és Jász-Nagykun-Szolnokban történt súlyos bűncselekményeknek a hátterét is megvilágította. A tárgyalásokon megszületett döntésekről küldte el a tényekhez szigorúan ragaszkodó sajtóanyagát.

– Az aktív hivatali munkát befejezve két és fél éve köszöntem el a táblabíróságtól, de ahogy mondani szoktam: az írásból nem lehet nyugdíjba vonulni. Aki újságot, netán könyveket írt évtizedeken át, az addig pötyög a számítógépen, amíg talál számára tetsző témát, és persze olyan médiumot, mely meg is jelenteti anyagait. A szerkesztőségekben tapasztaltak éppúgy számtalan, még feldolgozásra váró anyagot kínálnak nekem, mint az ítélőtáblai munkám során gyűjtött élmények. Vagyis témahiányban nem szenvedek, és szerencsére fogadják is írásaimat a szerkesztőségek, kiadók – mondta el Az év jogász írója címet négyszer egymás után is elnyerő Bátyi Zoltán.

Mivel a novella vált az évek során a kedvenc műfajává, így új könyvében is ezekkel találkozhat az olvasó, köztük a négy díjazott novellával is, amelyek egy-egy bűncselekményt dolgoznak fel.

– Hogy melyek azok az írások, amelyek, mondjuk, a gyermekkoromat idézik fel, s melyek a bíróságon megélt ítélkezési napokat, gyorsan kiderítheti az olvasó, ha belelapoz a kötetbe. De hogy melyik írásom ihletője egy-egy valóban megtörtént esemény, és ki az a főhős, akinek históriáját több, valóban megtörtént esemény, netán csak a képzeletemben élő figurák felsorakoztatásával alkottam meg, már kínál egy kis talányt a kötetet forgatóknak. Mit is ér azonban az olyan könyv, amely nem rejt titkokat? – beszélt a Krétarajzokról a szerző.

Izgalmat rejtő bűnügyeket dolgoz fel

Mint megtudtuk, az immár több mint tíz önálló kötettel rendelkező alkotó tervei között szerepel egy régi, alföldi gyilkosság krónikájának dokumentarista feldolgozása éppúgy, mint édesapja kalandos életének könyvbe rendezése és újabb novellák megírása. A fontos megírandók között tartja számon az egykori sajtótitkár a számára legérdekesebb, a megtörténtük idején nagy országos visszhangot is kiváltó ítélőtáblai esetek összegzését is.

– Teszem ezt természetesen nagyon ügyelve a személyiségi jogi előírások betartására, de arra is, hogy átfogó és valós képet adjak a 21. század elejének Dél-Alföldön elkövetett, legtöbb tanulságot és izgalmat rejtő bűnügyeiről – mondta Bátyi Zoltán.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában