Testületi ülés

2023.02.15. 18:38

A sok napirend mellett sokat is vitáztak az orosházi képviselők

Majd húsz napirend tárgyalása várt az orosházi képviselő-testület tagjaira szerda délután.

Cs. I.

Majd húsz napirendi pontot tárgyaltak

Fotó: Für Henrik

A közbeszerzési feladat ellátására vonatkozó szerződéskötési, az SOS Gyermekfalu Magyarországi Alapítványának a 2022. évi feladatellátásról és a finanszírozási összeg felhasználásáról szóló témák elfogadása után a Békés Megyéért Vállalkozásfejlesztési Alapítvány tavalyi évi beszámolójának az elfogadása kapcsán kérdésként merült fel, hogy vajon, az orosházi vállalkozásokhoz eljutnak-e azok az információk, amelyeknek a birtokában ők is azokhoz a forrásokhoz juthatnának, amelyekkel az alapítvány tudja segíteni a meglévő és az újonnan alakult vállalkozásokat.

Napirenden volt az 5. számú felnőtt háziorvosi körzet feladatainak az ellátásáról szóló döntés: dr. Fülöp Sarolta látja el teljes jogú háziorvosként.

Majd egy órán át tartott a következő napirend, ami az önkormányzat szervezeti és működési szabályzatának a rendeletmódosításáról szólt. A jegyző, dr. Burai Mihály a rendelet aktualizálásáról, átfogó reformjáról beszélt, ami az eddigi tapasztalatok beépítése mentén megszületett a közmeghallgatás gyakorlati rendjét (ne váljon egy közmeghallgatás parttalan tanácskozássá, legyen tematikus témákra építhető stb.) érintően. Ez indukálta az új szabályrendszert – fogalmazott a jegyző. Az ellenzéki települési képviselők azonban nem reformot, hanem korlátozásokat véltek ebben a szándékban felfedezni, ami leépíti a demokráciát. Példátlan szigorításnak nevezték a rendeletben foglaltakat. A jegyző válaszában úgy érvelt a módosítások mellett, hogy azok a kiszámíthatóságot, a fegyelmezettséget, a tervezhetőséget segítik és ez erősíti a demokráciát. A rendelet módosítását végül a többség elfogadta.

A 2023. évi költségvetés rendeletéről a döntés előtt Bojtor István alpolgármester beszélt. Emlékeztetett, hogy a bevételi oldalon óvatosan tervezték az adóbevételeket, új adók bevezetése nincs napirenden. A kiadási oldalon a gazdálkodást nehezíti a kormány bérintézkedéseivel járó plusz kiadás, a kamatkörnyezet változása. Újabb hitel felvételét nem tervezi az önkormányzat.

Hangsúlyozta az alpolgármester, hogy a kötelező önkormányzati feladatokat ellátják, minden intézményük, cégük a takarékos gazdálkodást kell, hogy szem előtt tartsa.

Komoly erőfeszítések árán szántunk forrást több,  nem önkormányzati feladatra (tehetséggondozás, sport, törzsgárda stb.). Az energiaválság miatt a szociális támogatások iránti igény is nő, erre is figyelnünk kellett. Saját erős fejlesztéseket nem terveztünk a költségvetésünkbe, de a TOP Plusz pályázatainkat megvalósítjuk

 – fogalmazott Bojtor István.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában