Elismerés

2023.02.28. 16:58

Kiérdemelte a Pompás Mesés Óvoda címet a békési intézmény

Pompás Mesés Óvoda címmel ismerték el a békési Szegedi Kis István Református Intézmény Csillagfürt óvodáját kedden délután. Az elismerést átadó dr. Deák-Zsótér Boglárka, a Pompás Napok társalapítója lapunknak elmondta, a békési intézmény a vármegyében másodikként, az országban kilencedikként vált Pompás Mesés Óvodává.

Papp Gábor

Fotók: Für Henrik

– Mindez azt jelenti, hogy az intézmény pedagógusai, munkatársai nagyon elkötelezetten használják a mindennapokban a népmeséket és az általunk képviselt Pompás Napok módszertanát – emelte ki a szakember, aki hozzátette, egy harminc órás továbbképzés is zajlott az óvodában, amelyen az intézmény valamennyi pedagógusa részt vett. Kitért arra, hogy a kezdeményezésüknek van egy helyi nagykövete is, Dihenné Rucz Erika személyében.

A Pompás Napok módszertana olyan komplex népmese-feldolgozást jelent, ami valamennyi érzékszervre hat, és azokat a gyerekeket is be tudja vonni a történetbe, akik nem annyira könnyen hallgatnak élőszavas meséket. 

– A gyerekek napjainkban nagyon sok vizuális tartalmat, gyorsan, dinamikusan változó képeket kapnak, így nehéz számukra képi tartalommal nem támogatott szöveget hallgatni. Mi azon vagyunk, hogy ez a komplex módszer segítse őket ebben.

– Az a tapasztalatunk, hogy akik napi szinten használják a módszertant, hatékonyan be tudják vonni a gyerekeket a foglalkozásokba – tette hozzá. – A népmeséhez a hagyományok többi elemét, a népi mondókákat, népi játékokat, népdalokat és néptáncot is hozzákapcsoljuk.

Farkas-Piskóty Boglárka az óvoda intézményegység-vezetője elmondta, mindennapjaiban kiemelt szerepet tölt be a hagyományok ápolása, a népmesék átadása, minden csoportban mindennap hallgatnak mesét a gyerekek.

– Óvónőinkkel közösen ezért is döntöttünk úgy, hogy részt veszünk a Pompás Napok továbbképzésén, és szeretnénk is az ott szerzett a tapasztalatokat, megismert játékokat, népmesei feldolgozásokat beépíteni a munkánkba. Külön öröm számunkra, hogy megkaptuk a Pompás Mesés Óvoda címet – hangsúlyozta.

Az átadáson a megjelenteket Palatinus Pál, Szegedi Kis István Református Gimnázium, Technikum, Általános Iskola, Óvoda és Kollégium igazgatója köszöntötte.

 


 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában