Forradalmi Emlékmű

2023.02.24. 17:57

A kommunizmus áldozataira emlékeztek Békésen - galériával

A kommunizmus áldozatainak emléknapja alkalmából tartottak megemlékezést pénteken délelőtt Békésen, a Forradalmi Emlékműnél.

P. G.

Fotó: Bencsik Ádám

Beszédében Csibor Géza, a pénzügyi és városfejlesztési bizottság elnöke elmondta, 2000 óta emlékezhetünk a kommunizmus áldozataira, február 25-én. 

– 1947-ben ezen a napon hurcolták el a Kisgazdapárt főtitkárát, Kovács Bélát. Magyar földön szovjet katonák fogták le, koholt vádak alapján szovjet bíróság ítélte el, és küldte a Gulágra. Kálváriája ily’ módon az ország idegen megszállásának is szimbóluma – fogalmazott Csibor Géza, majd hozzátette: becslések alapján az első világháborúban 10, a másodikban 60, míg a kommunizmus eszméjétől fűtve 100 millióan haltak meg, vagy tűntek el. – Az áldozatokat saját otthonaikból vitték el a pribékek, akik éjjel tevékenykedtek, mint a patkányok. Ártatlanokat vittek el, akik rosszul szóltak, néztek, vagy egy helyi elvtársnak kellett az otthonuk – emelte ki Csibor Géza.

Kitért arra, hogy a kommunisták Magyarországon internáló-, kitelepítő és munkatáborokat építettek ki. 

– Ezek száma 60-70 lehetett, a leghírhedtebbek Kistarcsa, Recsk, Tiszalök és Kazincbarcika volt – sorolta. – 1950 márciusától 1953 júniusáig az ÁVH több mint egymillió büntetőeljárást kezdeményezett. Kitelepítettek 300 ezer, „osztályidegennek” mondott embert.

Csibor Géza személyes sorsokon keresztül mutatta be, hogy milyen elképesztő szenvedéseket okozott a rezsim az embereknek. Emellett kiemelte, emlékeznünk kell a rendszer elől menekülő, lelőtt disszidensekre, a tüntetések szétverésére, az ellenzékiekkel szembeni karhatalmi brutalitásra is.

– Fontos, hogy az ismeretlen földön, jelöletlen sírban nyugvó rengeteg áldozat emlékét megőrizzük. Hiszen szenvedésük, haláluk mind amellett, hogy borzalom, számunkra intő kötelesség is. El kell mondanunk gyermekeinknek a kommunizmus rémtetteit, hogy ez az eszme soha többé ne kerülhessen hatalomra – hangsúlyozta Csibor Géza. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában