Békéscsaba

2023.01.08. 14:38

Nyúlfarknyi beírás tanúsítja, hogy a kis Munkácsy inas lett

Egy 168 évvel ezelőtti, a csabai asztalos- molnár -és pintércéh pénztárnapjójából származású bejegyzésre hívták fel a figyelmet a Munkácsy Negyed oldalán.

Mint az oldalon olvasható, ez a nyúlfarknyi beírás tanúsítja, hogy a kis Munkácsy (akkor még Lieb) Miskát inasnak szerződtette Lang György asztalosmester... jó pár nehéz, keserves, de néha szívet melengető és jellemformáló pillanatot emlékül hagyva a későbbi művészóriásban.

„Csupán pár sor, de a gyermek Munkácsynak ez a pár sor óriási sziklaként állt útjába az életben; hiszen Ő maga már 1855-ben is tudta, hogy festőművész szeretne lenni, az életét tette erre.  Nem is adta fel; nem is gyengítette meg Lang Úr szigora, sem a mindennapok szürkesége; s a kitűzött cél, mind tudjuk, végül teljesült. És kellettek hozzá ezek az évek is.

Munkácsy realista stílusa, lenyűgöző karakterábrázolása ugyanis számos esetben merítkezett az inasként töltött éveiből; mondhatni, itt született az a géniusza, amely később világhírűvé tette őt” – olvasható a Munkácsy Negyed közösségi oldalán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában