Békéscsaba

2023.01.12. 06:56

Most jut idő a koponyagyűjtemény rendezésére a természettudományi raktárban

A Munkácsy Mihály Múzeum természettudományi gyűjteménye Békéscsabán, a Kétegyházi úton kapott helyet egy raktárépületben. Mivel a múzeum jelenleg zárva tart, így felgyorsulhatott a háttérmunka.

Gyemendi Réka

Gyorsabban haladnak a raktárban zajló munkák. Forrás: Facebook

Váncsa Klára természettudományos muzeológus ismertette, a kulturális intézmények, így a múzeum is zárva tart, ez pedig lehetőséget adott arra, hogy a teremőr kollégák közreműködésével gyorsabban haladjanak a raktárban zajló munkák. Hiszen így a leltározásban, a revízióban (a gyűjteményben levő tárgyak ellenőrzése, állapotuk átvizsgálása) és a raktárrendezési feladatokban a muzeológus és a gyűjteménykezelő mellett a többi munkatárs is részt vesz.

Ahogy a múzeum közösségi oldalán írják, a természettudományi raktárban zajló munkafolyamat egyike a tavaly beleltározott koponyapreparátum-gyűjtemény helyre pakolása és leírókartonnal való kiegészítése, egy másik csapat pedig a Kárpát-medencei szinten is jelentős mollusca gyűjtemény revízióján dolgozik. Ez magában foglalja az elmúlt évtizedekben a világ minden tájáról begyűjtött puhatestű házakból álló gyűjteményi anyag átvizsgálását. Váncsa Klára úgy fogalmazott, ez nem kevésbé érdekes feladat, hiszen a rendkívül szép csiga- és kagylóhéjak látványa felvidítja télies, esős hangulatukat. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában