Állatvédelem

2023.01.15. 16:09

Kimagasló genetikai értéket képvisel a kuvasz

A kuvasz a 80-as évek népszerű kutyafajtája, de eredendő természetétől eltérő tulajdonságok jöttek divatba. Ráadásul a kommunizmusban az erőt, kitartást, önálló kezdeményezést képviselő fajta mint eszmény, évtizedekig nem lehetett aktuális.

beol.hu

Kuvasz fajta az újáépítkezés útján

Forrás: delmagyar.hu

A delmagyar.hu beszámolója szerint a kommunizmus idején eltűnt a fajta megszokott karaktere, nem sikerült egyértelműen egységes és kívánatos új kuvaszképet alkotni. A jellegét és feladatát is veszített fajta csakis mellőzött szerepbe kerülhetett a magyar emberek szemében. Egy 2019-es jogszabályi változással több tenyésztőszervezet alakulhatott, onnantól a fajta elindulhatott az újraépítkezés útján. 

A kuvaszok mentését, azaz a fajtamentést tenyésztőkön keresztül szervezik meg. A tenyésztők elsődleges szaktanácsadást, alapvető segítséget azonnal tudnak adni, esetleg tenyésztőszervezethez irányítanak. 

Minden olyan kutya, amely optikailag és viselkedésében egyszerre nyilvánvalóan hordozza a kuvaszra jellemző tulajdonságokat addig kuvasz jellegűnek, potenciális kuvasznak tekintendő, ameddig ennek ellenkezőjét tenyésztő szervezet nem igazolta. A kuvasz jellegű kutyák a kuvasz fajtához való tartozását alapvetően feltételezni kell. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában