Biztonsági kisokos

2023.01.06. 15:16

Honnan tudhatjuk, hogy feltörték a telefonunkat?

Az e-mailek, a közösségi média fiókjai vagy a banki adatok bármikor veszélybe kerülhetnek. Nézzük, milyen jelekből következtethetünk arra, hogy feltörték a telefonunkat.

Beol.hu

Illusztrációk: shutterstock.com

Az Egyesült Királyság kiberszakértői felfedték azokat a jeleket, amelyek arra utalnak, hogy az iPhone- vagy Android-eszköz veszélybe került. A Nemzeti Kiberbiztonsági Központ (NCSC) szerint öt kulcsfontosságú intő jelre kell odafigyelni – olvasható a bors.hu összeállításában.

Az első az, hogy nem tudsz bejelentkezni a fiókjaidba. Ez gyakran a hackertámadás egyik első jele. Amint ezt észleled, próbáld meg megváltoztatni a jelszavakat.

A második a biztonsági beállítások változásainak észlelése. Ez nem biztos, hogy nyilvánvalóan látható lesz, ezért rendszeresen ellenőrizni kell, hogy a lehető legjobban ismerjük ezeket.

A harmadik az, hogy észreveszel a fiókodból küldött üzeneteket vagy értesítéseket, amelyeket nem te küldtél. Előfordulhat, hogy barátok vagy családtagok figyelmeztetnek erre a jelre, ha gyanús szövegeket észlelnek.

Keress bejelentkezéseket (vagy bejelentkezési kísérleteket) furcsa helyekről vagy szokatlan időpontokban. Az alkalmazások (beleértve a Facebookot is) gyakran lehetővé teszik ezen információk megtekintését a beállításokban.

Nagyon ügyelj az online számláidról történő jogosulatlan pénzátutalásokra, vásárlásokra. Ez azt jelentheti, hogy hackerek megszerezték a bankkártyaadataidat! Ilyenkor azonnal intézkedni kell és letiltani a kártyát.

A hackertámadás egyik első jele, ha nem tudunk bejelentkezni a fiókunkba.

Ha tehát azt gyanítod, hogy a fiókodat feltörték, változtasd meg jelszavaidat, és jelentkezz ki mindenhol! Győződj meg arról, hogy kétlépcsős hitelesítés van beállítva, így a bejelentkezéshez szöveges üzenet vagy kód szükséges. Gondoskodj arról, hogy minden eszközöd naprakész legyen!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában