Mi Egy Másért Egyesület

2023.01.05. 10:10

Gyulán bebizonyították: nem csak a mobil érdekli a fiatalokat

Elfogadta a Mi egy Másért Gyulai Gyermekekért és Ifjúságért Közhasznú Egyesület ifjúsági feladatok 2022. évi ellátásáról szóló beszámolóját legutóbbi ülésén a fürdővárosi képviselő-testület. Mint az előterjesztés tárgyalásakor elhangzott, a fiatalok igénylik, hogy odafigyeljenek rájuk, nem igaz az a sztereotípia, amely szerint a korosztály tagjai csak a mobiltelefonjaikat nyomogatják.

Papp Gábor, [email protected]

A Hetedhét Játékvárost is mindig nagy sikerrel rendezik meg

Fotó: Für Henrik

Szabó Enikő, az egyesület alelnöke, egy személyben a szervezet szakmai vezetője elmondta, bár a 2022-es év sem volt könnyű, a fiatalok jól veszik, jól vették az akadályokat, miközben a helyi diákönkormányzatban valamennyi gyulai oktatási intézmény képviselteti magát. Kiemelte, egyesületük nem oktatási jellegű tevékenységet végez, mégis kiegészíti azt, és az életben való eligazodásban segíti a korosztály tagjait.

A szakember szólt a másfél év kimaradás után újraindult kortárssegítő képzésről is, amelynek keretében egy jó csapat jött össze. A képzés tematikáját ugyanakkor több alkalommal át kellett alakítani, módosítani kellett rugalmasan alkalmazkodva a folyamatosan változó világhoz, a fiatalok igényeihez.

Szabó Enikő érdekességként szólt arról, hogy a diákönkormányzat a gyermekkönyvtárban tartotta egyik közelmúltbeli ülését, és a fiatalok olyan szintig mélyültek el a beszélgetésben, hogy még azt sem vették észre, hogy az intézményben kipróbálták a tűzjelzőt. 

– Gyakorlatilag az egész berendezést kivihettük volna, annyira csak egymásra figyeltek. Senki nem nyomogatta a telefonját – tette hozzá. Másik példaként említette a kortárssegítő képzést, ami délután három órakor kezdődik, de a résztvevők már fél háromra megérkeznek teát főznek, csocsóznak, beszélgetnek, az általános vélekedéssel szemben ők sem a telefont nyomogatják.

– A fiatalok igenis igénylik, hogy beszélgessünk velük, hogy figyeljünk rájuk. Egyikük külön megköszönte, hogy megtanítottuk őket arra, hogy figyeljenek egymásra – emelte ki a szakember. – Talán ez a legfontosabb, és nagyon lényeges, hogy mi ezt megtehetjük az önkormányzattal meglévő feladat-ellátási szerződésnek és a városi támogatásnak köszönhetően. Szabó Enikő kitért arra, hogy a kastély is segíti a tevékenységüket, hiszen több alkalommal is ott tartották a kortárssegítő képzést.

Mint elmondta, több érdeklődő is érkezett hozzájuk más városokból, hogy megnézzék miként dolgozik az egyesület. Emellett kérték a szakmai segítségüket is, hiszen más településeken, a környéken, illetve a Dunántúlon is hasonló módon szeretnének egy-egy civil szervezettel szakfeladat-ellátási szerződést kötni az ifjúsági feladatok ellátására.

Dr. Görgényi Ernő polgármester arra hívta fel a figyelmet, hogy a beszámoló komplex és részletes, illetve számos adatot és statisztikát is tartalmaz. A testület elfogadta a beszámolót, majd a képviselők határoztak arról is, hogy jövőre is támogatják a Hetedhét Játékváros megrendezését, amelyet 2023-ben már tizenötödik alkalommal hívnak életre. A programot a Mi egy Másért egyesület szervezi. A nyári tábor a felnőtt városok mintájára épül fel, egészen különleges élményt nyújtva a diákoknak. Előzetesen 240 gyermek részvételére számítanak. Az önkormányzat 5 millió 788 ezer forinttal támogatja a júliusi tábor megszervezését. 

Az egyesület szakmai beszámolójában kiemelték, hogy napjainkra az online és az offline munka természetesnek mondható, az elmúlt években beépült a mindennapokba. Még az elmúlt évben is voltak olyan rendezvények, amelyeket nem sikerült megvalósítani, amiben nyilván szerepe lehetett még a pandémia utóhatásainak is.

A 2020-ra tervezett települési ifjúsági kutatás 2022 május-júniusában végre sikerült megvalósítaniuk, a kutatás kvantitatív része a Gyulán tanuló fiatalok helyzetének megismerését tűzte ki célul. Hetedik-nyolcadik osztályos általános iskolásokat, illetve 23. életévüket be nem töltött középfokú oktatási intézményekben tanuló diákokat egyaránt kérdeztek. A mintát közel 800 fiatal alkotta. A kitöltés online zajlott iskolai keretek között, és átlagosan 30-40 percet vett igénybe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában