Gyermektelepülés

2022.07.20. 13:50

Mítoszok szövik át a gyulai Hetedhét Játékvárost - Galériával

Immáron tizennegyedik alkalommal rendezik meg a Hetedhét Játékvárost Gyulán, a „Lila” iskolában. A múlt héten kezdődött program különlegessége, hogy a vakációzó diákok a felnőttek településeinek mindennapjaihoz hasonló módon dolgozhatnak, a munkájukért fizetést, gyurót kapnak. A tábornak minden évben választanak egy speciális tematikát, idén a mitológia áll a középpontban.

Kétszázharminckét diák vesz részt az idei Hetedhét Játékvárosban, amelynek lebonyolításához nyolcvanhárom segítő járul hozzá – nyilatkozta hírportálunknak Szabó Enikő. A szervező Mi egy Másért Egyesület szakmai vezetője elmondta, a ditzingeni mintára életre hívott gyermektelepülés különlegessége, hogy a hagyományos városok mintájára működik, a fiatalok saját döntéseket hozhatnak, különböző, természetesen játékos műhelyekben „dolgozhatnak”, amiért fizetést kapnak. Idén összesen harminckilenc műhely, illetve állomáshely érhető el a játékvárosban.

Az állandó, az évek alatt már megszokott lehetőségek között ott szerepel az információs pult, a munkaügyi központ, a bank, a rendőrség, a tévé, a rádió, az újság, az egyetem, a városellátó cég, így a takarító, valamint a mosogató műhely, a bisztró, a sütöde, a kocsma. A gyerekek vállalkozást is kiválthatnak, amihez az önkormányzat adja ki az engedélyt. Természetesen a vállalkozói igazolvány pénzbe kerül, ahogy adózni is kell a bevétel után. A fizetést játékpénzben, gyuróban kapják a diákok, amiért vásárolhatnak a különböző termékekből, betérhetnek a bisztróba, a sütödébe, utazásra is befizethetnek. Érdekesség, hogy bár erre is van kereslet, az utóbbi két évben kevesebben választják a kirándulásokat, inkább a játékvároson belül maradnak a fiatalok. Idén szintén újdonság, hogy egy szabadulószobát is kialakítottak.

Házasságot is köthetnek

A játékváros központi részeit ebben az évben is a kézműves műhelyek alkotják, a gyerekek a teljesség igénye nélkül kézműves pólót festhetnek, agyagozhatnak, gyönyörű anyag- és kerámia szobrok készülnek, üvegfestés, szövés, nemezelés, újrahasznosító műhely egyaránt színesíti a palettát.

A fiatalok játékosan „házasságot” is köthetnek – egy esküvőnek mi is szemtanúi lehettünk. A házaspároknak egyébként adómentesség jár. A szerdán 9.40-kor kezdődő szertartáson Kovács Bendegúz és Tóth Zóra Léna kötötte össze játékvárosi életét. Az eseményt Szekeres Márk anyakönyvvezető és tanúk, Bányai Mihály és Zöld Barbara segítette, ahogy nem maradhatott el a gyerekpezsgős koccintás sem.

Mítoszokat ismerhetnek meg

A mitológia témakörében a japán, délszláv, magyar és észak-amerikai mítoszokat ismerhetik meg a résztvevők, a kéthetes tábor múlt pénteki estéjén volt már bátorságpróba, és az utolsó nap is erre épül. Az egyetemen szintén ezt a tematikát kutatják. A város polgárai polgármestert is választottak Zöld Barbara személyében, különlegesség, hogy a gyerektelepülésnek a tizennégy év alatt egyszer volt fiatalember a polgármestere, minden más alkalommal hölgy töltötte be a tisztséget, akinek munkáját ötfős tanács is segíti.

Szabó Márk Patrikkal az üvegfestés helyszínén váltottunk néhány szót. Az ősszel a negyedik évfolyamot kezdő fiatalember elmondta, a város nagyon érdekes, minden műhelyben igyekszik kipróbálni magát. Mint hozzátette, egyedül azt bánja, hogy hamarosan vége a programnak. Elárulta, ő nagyon szereti a kirándulásokat is, szerdán kora délután éppen vízi biciklizni készült a vár mellett tóhoz.

Rengeteg barátság szövi át a tábort

Egy másik műhelyben péntekre készítettek meglepetést a gyerekek. Elek Natália, a Dürer iskola diákja hírportálunknak elmondta, nagyon jól érzi magát a játékvárosban, egy csomó barátja is ott van, így tudnak beszélgetni, illetve a műhelyekbe is együtt mennek.

Megnéztük a Fortuna kincsei műhelyt is, ahol karkötőkön dolgoztak a fiatalok, itt a ditzingeni testvérvárosból érkezett vendéggel is találkozhattunk.

Beszélgettünk olyan gyerekekkel is, akik kopogtató koszorút készítettek ajtóra. Mészár Hedvig Ágnes elárulta, ragasztó pisztolyt használtak, azzal rögzítették a díszeket, majd masnit. A fiatal lány kiemelte, nem nehéz a művelet, de odafigyelést igényel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában