Csaba Center

2023.01.20. 20:15

Érdemes időben elkezdeni esküvőjük szervezését a pároknak

Az esküvő a jegyespárok életének egyik legemlékezetesebb eseménye, ezért legtöbben különös figyelmet szentelnek a megszervezésére. Ahhoz, hogy minden tökéletes legyen, fontos, hogy az előkészületeket időben megtegyék. A Csaba Centerben pénteken megnyílt és vasárnapig tartó esküvőkiállításán is elhangzott, vannak szolgáltatók, akik már erre az évre „elkeltek”.

Nyemcsok László

A Csaba Centerben vasárnapig estig várja a házasság előtt állókat az esküvőkiállítás

Fotó: Für Henrik

Az esküvőkiállítást Hrabovszki György, a Csaba Center igazgatója nyitotta meg pénteken délután. Elmondta, a karácsonyi ünnepek alkalmával bizonyára tavaly is sok lánynak megkérték a kezét, így az év eleje náluk egyet jelent az esküvői, lakodalmi hangolódással, készülődéssel.

A kiállítóktól származó információink szerint nem egy esetben egy-másfél évvel a nagy nap előtt célszerű a helyszínt lefoglalni, és néhány szolgáltatót felkeresni. Azért, hogy például a kiválasztott fotós, videós, ceremóniamester és zenekar szabad legyen az adott napon

 – hangsúlyozta Hrabovszki György.

Több esküvőszervező kiemelte, az első lépés a dátum és helyszín meghatározása, ezt követően érdemes minél hamarabb időpontot egyeztetni a polgári és az esetleges templomi szertartásra. A menyasszonyi ruhát és öltönyt célszerű a nagy nap előtt bő fél évvel kiválasztani, hogy azok megvarrására és átalakítására elegendő idő legyen, továbbá ilyenkor érdemes megálmodni, megtervezni a dekorációt. A meghívókat is időben ki kell küldeni.

 

Nagyjából három hónappal a házasságkötés előtt gondoskodni kell a vendégek ajándékairól, a szülőköszöntőkről, az ültető- és menükártyákról, végül az utolsó hónapban az apró részletek finomítása miatt újra javasolt felvenni a kapcsolatot a szolgáltatókkal. 

 

Természetesen az esküvő, lakodalom költségvetésének megtervezése is lényeges, hiszen ennek alapján tudnak a párok olyan vendéglátóst, cukrászt, virágost, dekorost, sminkest, fodrászt, fotóst, ceremóniamestert találni, aki elképzelésben és árban is tökéletes választás számukra.

A legtöbb esküvőt Békésben az elmúlt évek tapasztalatai szerint májustól június közepéig, illetve augusztus végétől október elejéig szervezik. A júliust a hőség, a szabadságok miatt inkább kerülik a házasulandók. A helyszíneknél kedveltnek számítanak a zöldövezetek, ezen belül is a tópartok, de vannak olyan párok is, akik szállodák éttermeit választják a násznép elszállásolására is gondolva. Egyre többen kérik a külső házasságkötést, mivel erre is lehetőség van.

 

Több fényképész hangsúlyozta, ahány pár, annyi igény az esküvői fotózásnál. Vannak, akik az aktuális trendek szerinti képekre vágynak, akadnak, akik a hagyományosakat részesítik előnyben, de előfordulnak olyan párok is, akik egyéni elképzelésekkel rendelkeznek. 

 

Sokan csak a ceremónia pillanatainak megörökítését és néhány csoportkép elkészítését kérik, mások az esküvő és lakodalom végigfotózását rendelik meg. A házasulandók a külső helyszíneknél olyat keresnek, melyhez valamilyen kötődésük van, vagy egyszerűen csak csodás a környezet. Békésben kedvelt többek között a gyulai Almásy-kastély, a gyulai vár, Póstelek, a szabadkígyósi Wenckheim-kastély, a szarvasi liget és arborétum, illetve a csabai Széchenyi-liget.

A nagy nap egy életre szóló élmény

Ceremóniamesterek, vőfélyek elmondták, a hagyományok alapján megszervezett esküvők és lakodalmak a házasulandó pár és a násznép számára is egy életre szóló élményt nyújtanak. A több száz év alatt kialakult szokások, a menyasszony kikérése a lányos háztól, a kitűzők, a lakodalmi menet, a csokoreldobás, a köszöntők, a kalács- és tányértörés, a nyitótánc, a torta szeletelése, a gyertyafénykeringő és a menyasszonytánc nem véletlenül alakultak ki. Ezek a hajadon élet tökéletes lezárását, és egy közös jövő elindulását jelentik. Bár a házasulandók sokszor keresik az újdonságokat, az egyedi dolgokat, legtöbben végül mégis maradnak a jól bevált forgatókönyvnél.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában