Képzés

2023.01.11. 18:58

Diplomáznak az első gépészmérnökök Orosházán

Sikeres szakdolgozat-védésen van túl egy orosházi szakember, Bagdi Lajos, aki a Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Karán végzős gépészmérnök hallgató. Ő is azok közé tartozik, aki 2019-ben bekapcsolódott abba a levelezős képzésbe, amit az orosházi Táncsics Mihály Gimnázium és a szegedi mérnöki kar összehangolt kezdeményezése nyomán indítottak el. Idén januárban diplomáznak az akkor jelentkezettek.

Csete Ilona

Fotó: Balról Dr. Bíró István dékán, Bagdi Lajos végzős gépészmérnök hallgató, dr. Farkas Ferenc tudományos főmunkatárs, Biró István programmanager (Linamar Hungary Zrt.), Kiss Zoltán project mérnök (Linamar Hungary Zrt.). Fotó: BMH

Hosszas előkészítő munka, valamint a Táncsics Mihály Gimnázium és a Szegedi Tudományegyetem összefogásának az eredményeként a 2019/2020-as tanévtől bővült a képzési lehetőségek sora Orosházán. Elkezdődött az egyetem kihelyezett, államilag támogatott gépészmérnöki képzése.

Dr. Bíró István professzor, egyetemi tanár, a Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Karának a dékánja érdeklődésünkre elmondta, mi minden történt az indulás óta és az eltelt évek alatt.

– Negyvennyolcan adták be a jelentkezésüket, tizennyolc jelentkezőt felvettünk, végül tizennégyen iratkoztak be. Heten vannak, akik most a képzési idő végeztével diplomáznak. Kedden ketten voltak szakdolgozat-védésen. Bagdi Lajosra, az orosházi Linamar dolgozójának kiváló szakdolgozatára külön felfigyeltünk. Nagyon látszik, benne van a munkafolyamatokban, a szakmában, jól ismeri a gyártás műszaki hátterét, gyakorlatát. Olyan levelező tagozatos, aki motivált, gyakorlott, családos, a cége is tervez vele, mérnökként alkalmazzák a folytatásban. A levelező tagozatos képzés egyik kiváló példajaként tekintünk személyére.

– Egyébként is kiváló a Linamarral a kapcsolatunk, kezdettől fogva részt vesznek a duális képzésben, amelynek eredményeként kiemelkedő gyakorlati készségekkel is rendelkező szakembereket nevelünk ki közösen. Ők biztosítják a vállalati hátteret, a projektmunkát, a gyakorlati feladatokat, s mi az akadémiai oldalt, az oktatást – folytatta a professzor.

A dékán elmondta, más cégekkel is azért dolgoznak, hogy az égető szakemberhiányra válaszokat, megoldást találjanak, a képzett fiatalokat helyben tartsák.

– A Csaba Metál ZRt.-vel, a Hirschmann Car Communication Kft.-vel is van duális képzési megállapodásunk, ahogy a Linamar mellett Orosházán a Doherty céggel, Körösladányban a Henkellel. A gyulai Airbus Helicopters Hungary Kft.-vel és további vállalatokkal, valamint a szakképzési intézményekkel, gimnáziumokkal építjük a kapcsolatot, hogy itt, a régióban tartsuk a fiatalokat. A mérnöki tanulmányok ugyanis kitartó hallgatói hozzáállást kívánnak. Örvendetes módon egyre több ügyes, motivált fiatal vállalja ezeket a kihívásokat. Persze mindig lehetne belőlük több – mondta a dékán.

Az orosházihoz hasonló kihelyezett képzések indítását hátráltatták az elmúlt covidos évek, valamint a 2020-ban kötelezővé tett egyetemi bemeneti feltétel, az emelt szintű érettségi megléte. Jelenleg ez a követelmény már nem áll fenn.

– Abban bízunk, hogy újra összeáll Orosházán vagy Békéscsabán az a létszám, amivel érdemes elindítani a levelezős mérnökképzést. Kapacitálom a békéscsabai cégvezetőket is erre. Mi odavisszük a képzést, de ennek folytatásához fenntartható létszám szükséges.

A munkaerőpiac rövid s hosszú távú igényeire reagálnak

A mérnöki kar célja, hogy művelt, idegen nyelveket beszélő, szakmájukat magas szinten ismerő és művelő mérnökök képzése valósuljon meg a munkaerőpiac rövid és hosszú távú igényeinek megfelelően.

– Fontosnak tartjuk az összetartó hallgatói közösségek és a kölcsönös előnyökön nyugvó oktató-hallgató kapcsolat fenntartását. Mindeközben olyan munkahelyi környezet fenntartására törekszünk, ahol a szakterületükön ismert és elismert, tudásukat és önmagukat folyamatosan fejlesztő oktatók nagy elkötelezettséggel tevékenykednek mind az oktatás mind a kutatás területén – nyilatkozta dr. Bíró István.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában