Nyolcszázmilliós beruházás

2023.01.17. 13:36

A legmodernebb technikákkal oktatnak a szarvasi öntözésfejlesztési központban

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) Környezettudományi Intézetének (KÖTI) szarvasi, Öntözésfejlesztési, Demonstrációs és Képzési Központjában tartottak projektzáró sajtótájékoztatót kedden. Az eseményen egy 800 millió forintból megvalósult beruházást mutattak be, amelynek köszönhetően immár a legmodernebb technikákkal oktathatják a hallgatókat.

Vásári Erzsébet

Molnár Etele, Szarvas alpolgármestere, Dr. Gyuricza Csaba, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem rektora és Dankó Béla országgyűlési képviselő

Fotó: Für Henrik

A MATE az elmúlt két évben összesen 800 millió forintból valósított meg az öntözésfejlesztéshez kapcsolódó beruházásokat Szarvason, összesen három pályázati projekt keretében – hangzott el az egyetem keddi sajtótájékoztatóján. Kifejtették, a fejlesztés többek között Öntözésfejlesztési Bemutató Gazdaság és Képzési Központ megvalósítására, precíziós öntözésre alkalmas konzolos öntözőrendszer kialakítására, a kéthektáros árasztásos öntözési mintaterület rekonstrukciójára irányult. Emellett megvalósult az új területek öntözéséhez szükséges, nagy teljesítményű elektromos öntözőszivattyúk telepítésével történő szivattyúház kiépítése, valamint alapszintű Országos Meliorációs Kataszter létrehozása, az Európai Unió által meghatározott irányelveknek megfelelően.

Dr. Gyuricza Csaba rektor elmondta, örömmel tölti el, hogy korábban tett ígéreteit megvalósította, melyek szerint nem szűnik meg Szarvason a felsőoktatási képzés, a városban egyedi képzéseket indítanak a víz-, a vetőmag- és a halgazdálkodás területén, valamint jelentős beruházásokat valósítanak meg a helyi képzés-kutatás innováció fejlesztésére. A fentiekért cserébe csupán hallgatókat kért, akik szép számmal jelentkeznek is hozzájuk. Visszatérve a beruházásra kifejtette, a 800 millió forintból elkészült szarvasi fejlesztések országos jelentésűek, hiszen a mezőgazdasági vízgazdálkodást, illetve az ahhoz kapcsolódó háttér megteremtését is segíti a képzés, a kutatás, az innováció és a szakmaátadás területén. Ez pedig rendkívül nagy dolog manapság, a klímaváltozás időszakában, amikor a szélsőséges időjárási jelenségek nehézségeket okoznak a termelésben. Hozzátette, az agrárgazdasági kamarával együttműködve segítik és támogatják a gazdákat a kihívásokra való felkészülésben. Ugyanis a szárazság után jött az enyhe tél, aminek szintén következményei lesznek.

Dr. Gyuricza Csaba, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem rektora
Fotós: Für Henrik

A rektor a képzéssel kapcsolatban elárulta, január végén gazdasági szereplőkkel közösen elindítják Szarvason az országban egyedülálló drónpilóta képzést, amire még éppen lehet jelentkezni. Végül hangsúlyozta, az említett képzés, és a most átadott beruházás is azt bizonyítja, hogy a MATE helye stabil a városban.

Dankó Béla országgyűlési képviselő kifejtette, a 800 milliós öntözésfejlesztési beruházással ismét bebizonyosodott, hogy Szarvason meg tud maradni az egyetemi képzés, aminek jövője is van, ráadásul fejlődőképes. Hozzátette, olyan területen léptek most előre, ami számít a helyi és az ország többi pontján élő gazdáknak is. Ráadásul egy olyan tudásbázis épült meg a beruházásnak köszönhetően, ahol megismerhetik a már gyakorló és leendő gazdálkodók a legújabb technológiákat, melyekkel segítséget kapnak ahhoz, hogy eredményesebbek legyenek. Végül elmondta, a beruházás, és az általa Szarvason induló képzések öregbítik a város hírnevét.

Dankó Béla, országgyűlési képviselő
Fotós: Für Henrik

Molnár Etele alpolgármester kiemelte, Szarvason már nagyon régóta folyik mezőgazdasági öntözéshez kapcsolódó képzés, amelynek alapjait még Tessedik Sámuel rakta le. Örömmel tölti el, hogy az oktatás megmaradt a városban, mindez összesen öt telephelyet érint, melyek felvirágoztatása és működése a legfontosabb számukra. Ugyanis ezek tartják helyben a diákokat, az oktatókat és a kutatókat is.

Molnár Etele, Szarvas alpolgármestere
Fotós: Für Henrik

Elméleti és gyakorlati képzés is lesz

Bozán Csaba projektvezető elmondta, a beruházás keretében elkészült épület inkubátorházként funkcionál. Ebben zajlanak majd kutatások és képzési programok is, így például a drónpilóták oktatása is. Hozzátette, a fejlesztés számos infrastrukturális elemet tartalmaz, többek között öntözőberendezéseket és gépeket is. Kiemelte, mindenből a legújabbat és legkorszerűbbet nyújtják, így a gazdák és a hallgatók kézzel foghatóan tapasztalják és ismerhetik meg a modern öntözési technikákat. A projektvezető végül bemutatta a jelenlévőknek a kutatószobákat és azok berendezését.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában