Nagy Téli Madárles program

2023.01.11. 15:23

Bárki részt vehet a nagy madárlesen Békésből is

Javában tart a Magyar Madártani Egyesület Nagy Téli Madárles programja. A szervezet arra buzdít, hogy vegyük számba, figyeljük meg a madáretetők, parkok, kertek madarait.

N. Sz.

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

Orbán Zoltán, az MME szóvivője hírportálunknak elmondta, a programban bárki részt vehet előzetes természetismereti képzés nélkül. Az adatok feltöltéséhez sem kell más, csak mobiltelefon, vagy jegyzetfüzet. 

– Eddig összesen 270 településről, több mint ezren regisztráltak a programra; február végéig a Békés megyeiek is értékes adatokkal segíthetik a munkánkat. A Turdus nevű mobiltelefonos alkalmazáson keresztül a legcélszerűbb továbbítani a megszerzett, összegyűjtött információkat; az applikáció ugyanis azonnal rögzíti a megfigyeléseket, méri az eltelt időt, sőt, képekkel, videókkal segít a fajok meghatározásában, és összesíti is a felvitt adatokat – részletezte Orbán Zoltán. A szóvivő hozzáfűzte, a legfontosabb, amit a laikusok "megüzenhetnek", hogy pontosan milyen típusú madáretetőnél, milyen fajokat láttak, mi történt a madarak között, hogyan viselkedtek. 

– Február 28. után lesz a végső adatösszesítés, de a megfigyelésekből csak később vonhatunk majd le szakmai következtetéseket. Hosszú távon, éveken keresztül szeretnénk monitorozni a klímaváltozást. Azt már látjuk, hogy egyes fajok a tavaszias télben nem húzódnak délebbre, s bizony a madáretetők látogatói is ritkulnak, hiszen a tollasok találnak elegendő táplálékot – tette hozzá a szakember.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában