Mezőhegyes-Tótkomlós

2023.01.21. 13:18

A hősi halált halt honvédekre emlékeztek a doni emléktúrán – galériával

Idén Mezőhegyesről indultak a DON-80 emléktúra résztvevői szombaton reggel. Pitvaros, Csanádalberti, Ambrózfalva és Nagyér érintésével érkeznek meg Tótkomlósra.

Csete Ilona [email protected]

Fotók: Für Henrik

A Don-kanyarban vívott harcok a magyar hadtörténelem legszomorúbb eseményei közé tartoznak. Nyolcvan év telt ez azóta, hogy Voronyezs körül vívott harcok során súlyos, mondhatni megsemmisítő veszteséget szenvedett el a 2. magyar hadsereg. Majd 130 ezer magyar honvéd veszett oda a harcokban. 

A doni katasztrófa Békés megyében is sok családot érintett. A hősi halált halt katonáik emléke előtt tisztelegve a MATASZ Békés Megyei Szervezete 7. alkalommal szervezte meg az emléktúrát Békés megyében, idén Mezőhegyesről indulva, 33 kilométer megtétele közben 14 emlékhelyet koszorúznak az emlékmenet résztvevői.

Nyolcvan esztendő után bár a gyász ideje már elmúlt, de méltó módon emlékezni hőseinkre, el nem évülő kötelesség. A főszervezők hidat képeznek a civil társadalom és a Magyar Honvédség között – hangzott el a megnyitón, mielőtt elindult volna Mezőhegyesről, a város központjából a DON-80 emléktúra.

Pap István Tibor polgármester hálás szívvel mondott köszönetet, hogy városukat választották a szervezők. Visszatekintésében elmesélte, miként alakult meg 1784-től a katonai ménesintézet, milyen jelentősége volt akkor a hadviselésben a lovaknak (Mezőhegyes, a háborús években 7-8 ezer lovat tudott biztosítani a hadseregnek évente).

– Történelmünkben, legalább 150 éven át, a katonák határozták meg Mezőhegyes életét. A lónak a hadviselésben a II. világháborúig volt jelentős szerepe. Tudjuk, az I. világháborúban 1,5 millió ló pusztult el a harcokban a monarchia hadseregében. A II. világháborúban a lovas korszaknak már nem volt ekkora jelentősége, de veszteségek akkor is voltak. Jelentősek, több tízezer – hangsúlyozta a polgármester. Arra kérte a résztvevőket, ha látják a doni katasztrófa korabeli fotóit, ember és ló együttes küzdelmeit, azt, hogy miként próbálták túlélni a túlélhetetlent, gondoljanak a háborúban áldozattá vált lovakra is. Éhezés és fagyhalál nem kímélte  a honvédeket és a lovaikat sem.

– Tisztelettel adózok a hősök emléke előtt és azt kérem a résztvevőktől, emlékezzünk meg a katonalovakról is egy főhajtással – zárta köszöntőjét a városvezető. A ménesbirtok támogatásával, a mezőhegyesi túraszakaszon, egy lovas is kísérte az emlékmenetet.

A mezőhegyesi temetőben a honvédek fejfáinál helyezték el a mécseseket.

Viczián Zoltán, a Pünkösdi Zarándoklatért Egyesület elnöke, mint társrendező avatta be a résztvevőket a helyszínválasztás előzményeibe: – Négy éve vettem részt először ezen a túrán. Csodáltam a katonák kitartását, Antal László hagyományőrző munkáját. Az út végén már elhatároztam, az útvonal megszervezésében részt is veszek a folytatásban. Javaslatomra minden évben új útvonalat tűzünk ki, még nem ismert emlékhelyek felkeresése a cél. Az ideire a világhálón és terepi bejárással kilenc emlékhelyet derítettem fel – mesélt az előzményekről.

Nagy Zoltán, a Magyar Tartalékosok Békés Vármegyei Szervezetének az elnöke a honvédelmi miniszter üdvözlő levelét olvasta fel, majd  szombat reggel a magyar tartalékosok tagsága, tíz kadétiskola fiataljai, 175-en indultak az emléktúrára.

A megemlékezők, a koszorúzók, a civilek mellett menetszázadok is alakultak: a téli időjárás viszontagságait vállalva juttatták kifejezésre tiszteletüket, szolidaritásukat a hősi halált halt katonákkal Békés megyében is. 

Induláskor a mezőhegyesi temetőben a koszorúzás mellett majd 150 mécsest is elhelyeztek a résztvevők a hősi halált halt honvédek fejfáinál, mielőtt indultak volna tovább. A DON-80 emléktúra Pitvaros, Csanádalberti, Ambrózfalva és Nagyér érintésével érkezik meg Tótkomlósra.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában