Összefogás fontossága

2022.12.13. 15:16

Megyei nemzetiségi díjakat nyújtottak át Méhkeréken - galériával

Négy, a megyei közgyűlés által alapított nemzetiségi kitüntetést adtak át kedden a megyei és a helyi önkormányzat rendezvényén, a méhkeréki művelődési házban. Elismerést vehetett át Csasztvanné Vass Mária Edit, Körösi Mihály, Bekán Anca Liana és dr. Papp János. Az ünnepi műsor során a négy nemzetiség kultúrkincséből merítettek.

Licska Balázs [email protected]

Négyen részesültel elismerésben a Nemzetiségek Napja alkalmából

Fotó: Bencsik Ádám

A szlovákok által díjazott Csasztvanné Vass Mária Edit pedagógus, népdalénekes és kórusvezető több mint négy évtizede oktat a szarvasi szlovák általános iskolában, számos tanítványával szerettette meg a szlovák népdalokat. Közel negyven éve a Tessedik Táncegyüttes és a Szarvasi Szlovák Népdalkör tagja.

A németek által jutalmazott Körösi Mihály pedagógus, természet- és környezetvédő, helytörténész. A Mezőberényi Német Hagyományápoló Egyesület támogatásával végzi kutatásait, könyvében feldolgozta a mezőberényiek málenkij robotban töltött időszakát is. Egykori igazgatóként sokat tett a német nemzetiség ügyéért.

A románok által elismert Bekán Anca Liana a gyulai Foaia Românească hetilapnál dolgozik. Szabadidejében a hazai román közösség népviseletének megőrzésén fáradozik. Elhivatottságának, szorgalmának hála a gyerekek általa varrott, hímzett ruhákban szerepelnek az ünnepségeken, ezzel is erősítve identitástudatukat, román közösséghez való kötődésüket.

Soltész Miklós

A romák által kitüntetett dr. Papp János többek között közoktatási vezető. Lovári nyelvvizsgára felkészítő kurzusokat tart. Az Országos Roma Önkormányzatnál pedagógiai szakértőként több felzárkóztatást segítő európai uniós projektben vett részt. Nevéhez fűződik a lovári, cigány nyelvkönyv, szótár és vizsgafeladat-gyűjtemény megalkotása is egyebek mellett.

A díszünnepségen Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára kiemelte: a nemzetiségi élet megőrzésében kulcsfontosságúak az intézmények, az egyházak és a civil szervezetek. Az identitást pedig erősítik az anyaországi látogatások, kirándulások, a táborok és a rendezvények. Ugyanígy fontosak a beruházások – legyen szó akár templomokról, akár köznevelési és közoktatási intézményekről –, és jelezte: az elmúlt 10-12 évben Békés megyében nemzetiségeket segítő céllal több mint 5 milliárd forintnyi fejlesztés valósult meg. 

Zalai Mihály

Alapvető és fontos kérdésnek nevezte, hogy egy ország miként viszonyul a nemzetiségekhez. Úgy véli, az összefogás és odafigyelés kihat az országok közötti kapcsolatokra is azért, hogy a nemzetek közötti békesség megmaradhasson. Célként és feladatként fogalmazta meg az itthon elkezdett munka folytatását, ami komoly kihívás a mai békétlenségben. Mint fogalmazott, mindenkinek meg kell értenie, és a tapasztalatok alapján meg kell tanulnia, hogy egymásra vannak utalva, hogy összefogásra van szükség a nemzetiségek szétszakítása helyett.

Zalai Mihály, a Békés megyei közgyűlés elnöke a megyei önkormányzat egyik legkiemelkedőbb rendezvényének nevezte a nemzetiségekkel kapcsolatos ünnepséget, amelyen díjazzák azokat, akik sokat tettek a nemzetiségi hagyományok, kultúra és nyelv megőrzéséért. Emlékeztetett: az elmúlt 300 évben Békés megyében a nemzetiségek békében, együttműködve, egymástól tanulva éltek együtt, és kialakult egy kölcsönös tolerancia, tisztelet egymás iránt. Hangsúlyozta: nemzetiségektől függetlenül a Békés megyeiek egy közösség tagjai.

Értékként élik meg hovatartozásukat

Tát Margit polgármester elmondta, Méhkeréken egy olyan programsorozatot hívtak életre, amellyel azokra emlékeznek, akik elévülhetetlen szerepet játszottak abban, hogy Méhkerék nemzetiségi arculatú, a hazai románság legfontosabb közösségévé vált. Így idén rendezvényt szerveztek annak apropóján, hogy száz éve született a legendás néptáncos, Nyisztor György, illetve, hogy 75 éve alakult meg a méhkeréki kultúrcsoport. Hangsúlyozta: ebben az évben a méhkeréki román néptánchagyományok bekerültek a Szellemi Kulturális Örökség Nemzeti Jegyzékébe, valamint Tiszta forrás település címet nyert el Méhkerék. Kiemelte azt is: Méhkeréken értékként élik meg nemzetiségi hovatartozásukat, és ahhoz, hogy meg is élhessék nemzetiségi identitásukat, megkapnak minden támogatást a kormánytól, a településen nemzetiségi bölcsőde, óvoda és általános iskola is működik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában