Verseny

2022.12.03. 13:14

Második körben zsűrizték a kiváló magyar mézeket Gyulán

Az év kiváló magyar méze verseny második körös zsűrizését tartották szombaton Gyulán.

P. G.

Fotó: Für Henrik

Az országos szinten is kiemelkedő megmérettetésre rekordszámú, 448 mintát küldtek be idén, amelyek közül mintegy hatvan került be a második körbe.

Árgyelán János versenyigazgató, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) Békés megyei szaktanácsadója elmondta, a második körben is érzékszervi zsűrizést tartottak, amit kiegészítettek laboratóriumi eredmények is. A zsűri ezúttal is vizsgálta a tisztaságot, a víztartalmat, a jellemző színt, a méz fajta szerinti illatát, az íztisztaságot, a csomagolást, valamint a harmóniát, illetve összbenyomást. A szervezők előzetesen több kategóriát határoztak meg, repcemézekkel, vegyes virágmézekkel, akácmézekkel, hárs- és selyemfűmézekkel, napraforgómézekkel, egyéb fajtamézekkel, valamint mézkészítményekkel nevezhettek a méhészek. 

A zsűri döntése és az említett laboratóriumi eredmények alapján határozták meg a fajtagyőzteseket, és azok közül kerül majd ki Az év kiváló magyar méze. A zsűrit Bross Péter, az OMME elnöke, Fekete Sándor mézkereskedő szakember, Karádiné Dudás Magdolna mézlaboratóriumi szakember, Simonné Venter Éva, az OMME elnökségi tagja és Kaszai Norbert, a laboratóriumi vizsgálatok végző Eurofins munkatársa alkotta.

Az eredményeket az idén immáron tizenharmadik alkalommal életre hívott, jövő heti Gyulai Méz- és Mézeskalács Fesztiválon hirdetik ki, december 10-én, szombaton 15 óra 30 perctől. A szervező Békés Megyei Méhész Egyesület az eseményt a Facebookon keresztül élőben közvetíti majd.


 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában