Képviselő-testületi ülés

2022.12.15. 16:00

Az energiaválság hatásait is elemezték Gyulán

Az energiaválság gyulai önkormányzatra gyakorolt hatásairól is tárgyalt csütörtökön megtartott ülésén a helyi képviselő-testület.

P. G.

Dr. Görgényi Ernő ismertette a szakmai anyagot

Fotó: Bencsik Ádám

Dr. Görgényi Ernő polgármester elmondta, már korábban is jelezték, hogy amint lebonyolítják a közbeszerzési eljárást a jövő évi áram- és gázbeszerzésre vonatkozóan, átfogó előterjesztést nyújtanak be a képviselő-testületnek. Ebben ismertetik a várható költségeket és takarékossági intézkedéseket, amelyeket az önkormányzati intézmények és társaságok már bevezettek, illetve bevezetnek majd a jövőben. Az önkormányzat ebben az évben a gázért 13,17 forintot fizetett MJ-ként, a villanyért pedig 106,17 forintot kWh-ként, a közvilágítás esetében pedig 92,05 forintot ugyanilyen mennyiségért. Ez utóbbiak nettó összegek, más költségeket nem tartalmaznak. Jövőre a gáz köbméterét 554 forintért szerzik be, az áramért pedig nettó 138 forintot majd kell fizetni. 

Az előterjesztésben szereplő táblázatokból kiolvasható, hogy a város áramköltségei 2021-ről 2023-ra mintegy kétszeresére, közel 320 millió forintról 625,7 millió forintra nőnek, a gázköltségek pedig ugyanezen időszak alatt három és félszeresére, 62,6 millió forintról 225,4 millió forintra emelkednek. Az energiaköltségek, az áram és a gáz költségei a 2021-es 382 millió forintról mintegy 851 millió forintra nőnek, de az idei, 2022-es esztendőhöz képest is jelentős az emelkedés.

Dr. Görgényi Ernő biztatónak nevezte, hogy Varga Mihály pénzügyminiszter bejelentette, az önkormányzatoknak közvilágításra, óvodák és bölcsődék energiaköltségének finanszírozására költségvetési támogatást biztosítanak majd. A szakmai anyagban táblázatba foglalták, hogy melyik önkormányzati társaság és intézmény milyen intézkedéseket hozott, jellemző a hőmérséklet csökkentése, kivételt az óvodák, bölcsődék, valamint a bentlakásos idős otthonok jelentenek. Emellett igyekeznek mindenütt lecserélni a fényforrásokat korszerűbb, alacsonyabb fogyasztású fényforrásokra, és számos egyéb megoldást is alkalmaznak. A szakmai anyag kitekintést is tartalmaz, hogy milyen intézkedések várhatóak. Dolgoznak a közvilágítási hálózat teljes ledesítésén, amivel egy korábban megkezdett ilyen irányú fejlesztést folytatnának. 

Elővettek egy 2013-as tanulmányt is, amely azt vizsgálta, hogy a termálvíz hőjének felhasználására milyen fűtési rendszert tudnának alkalmazni nagyobb épületekben, intézményekben. Ennek részeként a déli elkerülőnél fúrnának le egy új termálkutat, majd a vezeték számos nagyobb épületet érintene, és a Wesselényi-tónál sajtolnák vissza a termálvizet. Valamennyi intézmény és gazdasági társaság február 28-ig intézkedési tervet, fejlesztési javaslatot készít az energiafüggőség mérséklésére. A testület döntött arról is, hogy többletforrást biztosít az energiaköltségekre. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában