Nemzeti Park

2022.12.11. 15:27

A gyomnövények magvai fontos táplálékuk az énekesmadaraknak

A Körös-Maros Nemzeti Parkban telelő énekesmadarak egyik legfontosabb táplálékát a gyomnövények magvai szolgáltatják.

Beol.hu

Itt telelő énekesmadarak

Fotó: Balla Tihamér/KMNP

Számos olyan gyomnövény van – például libatopfélék, disznóparéjfélék, bogáncsok –, melyek termései fontos táplálékbázist biztosítanak védett énekesmadaraink számára a téli időszakban – írják a nemzeti park honlapján. A gyommentesen tartott, kopár mezőgazdasági területek között felértékelődik a szerepe egy-egy „gazos” árokpartnak, útszéli mezsgyének. Az itt jelen lévő növények biztosíthatják a telelést például olyan pintyféléinknek, mint a tengelic, a kenderike, vagy az északról érkező fenyőpintyek.

Ezek a madarak a fiókanevelési időszakban főként rovarokat fogyasztanak, azonban a tél folyamán a növényi magvak alkotják táplálékuk jelentős részét. Egy-egy kedvező táplálkozóhelyen akár több százas csapataikat is megfigyelhetjük. A tengelicek például különösen kedvelik a héjakút mácsonya nevű növényt. Vékony, hegyes csőrükkel ügyesen szedegetik ki a magokat a mácsonyák szúrós, száraz „buzogányaiból”.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában