Endrész László

2022.11.13. 11:41

Dr. Cserei Pál díjjal tüntették ki a békéscsabai műszaki ellenőrt

Endrész László fő tevékenységi köre a műszaki ellenőrzés, már negyven éve van a szakmában. Miután elvégezte az Ybl Miklós Műszaki Főiskolát magasépítés szakon, már mélyépítési, közműépítési és útépítési jogosultsága volt, majd ehhez jött a magasépítés. Jelenleg a piac felújításában, illetve a bábszínház kialakításának munkálataiban vesz részt. Kiemelkedő munkásságát november 3-án ismerte el a Békés Megyei Mérnöki Kamara.

Gyemendi Réka [email protected]

A díj további inspirációt ad Endrész László munkájához /Fotó: Für Henrik/

– Negyven éve dolgozik műszaki ellenőrként, jelenleg pedig a piachoz kapcsolódó beruházás építészeti részének műszaki ellenőrzését végzi. Milyen feladatai vannak még emellett jelenleg?
– A piacon kívül a bábszínház műszaki ellenőrzését végzem. A szívem csücske a bábszínház, mert egész fiatal koromban, amikor még Szegeden dolgoztam, akkor a helyi bábszínházban báboztam. Tehát van egy nagy szerelem a bábozás iránt, így különös büszkeséggel tölt el, hogy az új  létesítményt is tudom ellenőrizni. Ehhez a projekthez tartozik még a Beliczey kúria műemlék épületének ellenőrzése. Külön büszkeség, hogy a kivitelezővel karöltve sok-sok imádkozás árán az épület egyben maradt, mert elég romos állapotban volt, de sikerült megmenteni és nagyon szép lett.

– A közelmúltban dr. Cserei Pál díjban részesült pályázatának köszönhetően. Mit lehet tudni a pályázatról, milyen érzés, hogy ön nyerte el ezt a díjat?
– A dr. Cserei Pál díj a Békés Megyei Mérnöki Kamara egyik legjelentősebb kitüntetése a mérnöki tevékenységet folytató szakemberek számára. Egy öttagú bírálóbizottság dönt arról, hogy kinek ítéli oda az elismerést. Engem felkértek a pályázatra, mert tudvalevő volt, hogy elég nagy projektekben vettem részt. Ennek a díjnak az a lényege, hogy elismerje a jelentős mérnöki létesítmények megvalósításában közreműködő – akár tervező, akár kivitelező, vagy más területen dolgozó – szakemberek munkáját. Az eddigi díjazottak többnyire tervezők és mérnökemberek voltak, műszaki ellenőr még nem részesült ebben a díjban. A pályázatomban is azt emeltem ki, hogy a műszaki ellenőrzés, bár nem olyan, mint a kivitelezés, nem tervezés, de ettől függetlenül elég fontos része egy kivitelezési folyamatnak, hiszen a műszaki ellenőr tevékenysége is hozzájárulhat ahhoz, hogy a végén valóban egy jó minőségű, igényes mű készüljön el, ami a beruházónak is a kedvére válik.  Nagyon örültem ennek a díjnak, és további inspirációt ad a munkámhoz a jövőben. Ez a díj azt is jelenti, hogy valamit letettünk az asztalra, mindez sokat jelent egy mérnök embernek.

– Mi a pontos feladatköre egy műszaki ellenőrnek? Hogyan kell elképzelnie egy laikusnak?
– A lényeg az, hogy a terveket elsősorban át kell nézni. Ha probléma van a tervekkel, akkor észrevételezni kell. Ezek után, gyakorlatilag a kivitelezés minden egyes fázisát ellenőrizni kell, két szempont miatt. Először is, hogy terv szerint készüljön el az a kivitelezési munka. Ebbe beletartozik a kitűzések helyessége, később úgynevezett eltakarási engedélyeket adunk. Például egy elkészült vasbeton szerkezet vasszerelését ellenőrizzük, amire, ha az terv szerint készült el, akkor kiadjuk a betonozási engedélyt. Ezen túlmenően folyamatosan ellenőrizni kell a beépített anyagok minőségét. A beépített anyagokhoz tartoznak úgynevezett teljesítménynyilatkozatok, különböző minőségi papírok, amiket meg kell vizsgálni: meg kell nézni, hogy a terv szerinti anyagról van-e szó, azon túlmenően, hogy minden rendben van-e vele, és ha igen, a műszaki ellenőr engedélyezi beépíteni. A későbbiek során pedig, amikor már kezd összeállni az épület, akkor az apróbb finomságokra kell odafigyelni, mint például, hogy a burkolatok ne legyenek botlásveszélyesek, a különböző alkatrészek pontosan illeszkedjenek egymáshoz. Tehát alapvetően a tervszerintiségre, a beépített anyagok minőségére kell odafigyelni.

– Mit tart a legszebbnek a munkájában és mi jelenti a legnagyobb kihívást?
– A legszebb, amikor egy műszaki átadáson minimális hibalistával tudunk átadni egy épületet. Ez nyilván a kivitelezőnek is egy siker, de azért a műszaki ellenőrnek is, hiszen minél kevesebb a hibalista, annál jobb a műszaki ellenőr által elvégzett munka. A legnagyobb nehézség talán a szerkezetépítéshez kapcsolódóan egy bonyolultabb vasbeton épületnél a vasszerelések. A piacnál lévő parkolóháznál a parkolószintek vasszerelései nagyon-nagyon bonyolultak voltak, amit tételesen át kellett nézni, nehogy kimaradjon bármi is. Stadionoknál például az előregyártott szerkezetek pontos elhelyezése, illesztése jelenti a legnagyobb kihívást. De itt említhetném az alapozási munkákat is, ahol teljesen cölöp alapokkal dolgoztunk és nagyon oda kellett figyelni, hogy megfelelő legyen a cölöpözés, megfelelő mélységben hagyják abba a fúrást, hogy teherbíró alapra támaszkodjon a cölöp. 

A magasépítés egy külön szerelem a szakmájában

Endrész László fő tevékenységi köre a műszaki ellenőrzés, már negyven éve van a szakmában. Mint mondta, iskolái elvégzése után a kivitelezésben dolgozott az 1970-es években, a Délép nevű szegedi cégnél. Ezután úgy hozta az élet, hogy államigazgatásba került, ahol műszaki osztályokon dolgozott, majd '83-ban a Kövite nevű céghez került mint műszaki ellenőr. Itt először többek között közüzemi, tehát külterületi csapadékvíz elvezető- és öntözőcsatornákat ellenőrzött. Ez bővült aztán közműépítéssel, szennyvízcsatorna- és ivóvíz ellenőrzéssel. 

Utána elvégezte az Ybl Miklós Műszaki Főiskolát magasépítés szakon. Ezáltal kibővült a tevékenységi köre, így megvolt a mélyépítési, a közműépítési és útépítési jogosultsága, majd ehhez jött a magasépítés. Ismertette, hogy így vegyesen mindenféle épület műszaki ellenőrzésében részt vett. Elmondta, hogy a közműépítésen túl a magasépítés volt az egyik külön szerelem a szakmájában. A nevéhez kötődik például a gyulai Erkel Ferenc Gimnázium ellenőrzése, valamint a Román Kulturális Intézeté is, utóbbi annak idején, 2000-ben egy nagyon nagy projekt volt. Úgy folytatta: ezután folyamatosan megtalálták őt a munkákkal, például Budapestről a Bmsk Zrt., ami átalakult beruházási ügynökséggé. Itt nyílt alkalma tornatermek, tanuszodák műszaki ellenőrzésére.

Ezután jött a nagy felkérés 2018-ban, a Vasas stadionjának műszaki ellenőrzésére. Ezután felkérték a Bozsik Aréna műszaki ellenőrzésére is, amit 2021 elején adtak át. Ezután visszakerült Békéscsabára, jelen pillanatban a piachoz kapcsolódó beruházás építészeti részének műszaki ellenőrzését, illetve a bábszínházhoz kapcsolódó ellenőrzéseket végzi.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában